Close
Zelf kombucha maken

Zelf kombucha maken

11 May 2022 • 1 minuten

Kombucha is hét drankje van nu. Hoewel er gedacht wordt dat dit drankje al meer dan 2000 jaar wordt gedronken in China, is dit friszure brouwsel in Europa pas sinds enkele jaren in opkomst. Je drinkt het in cafeetjes en ziet het tegenwoordig bij steeds meer winkels in de schappen staan, maar je maakt dit gefermenteerde drankje ook heel gemakkelijk zelf!

Vegetarisch
Makkelijk
Bereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Voedingswaarde: per portie

Calorieën

64kcal

Eiwitten

0g

Vetten

0g

Waarvan verzadigd

0g

Vezels

0g

Koolhydraten

16g

Suiker

16g

Ingrediënten

 • Theezakjes (kies bij voorkeur voor biologische thee)

 • 1-2 liter kokend water

 • 160-200 gram suiker

 • Kombucha scoby (zwam)

Methode

1

Zet een sterke pot thee in een glazen pot van ca 2 liter en voeg hier vervolgens de suiker aan toe. Roer goed zodat de suiker oplost in het water.

2

Laat de thee een half uur trekken. Verwijder vervolgens de theezakjes en laat de thee afkoelen.

3

Als de thee tot kamertemperatuur is afgekoeld, voeg je de scoby (en de eventuele vloeistof die erbij zit) toe.

4

Sluit de pot af met een schone theedoek en laat het op een warme, donkere plek staan. Nu kan het fermenteren beginnen!

5

Laat de kombucha fermenteren. De kleur kan iets troebeler worden en er moet een nieuwe scoby ontstaan. Proef na een paar dagen hoe je kombucha smaakt – je bepaalt zelf wat je lekker vindt. Hoe langer je de kombucha laat staan, hoe zuurder je drankje wordt.

6

Tevreden? Bewaar de scoby met een beetje vloeistof en giet de rest van het brouwsel door een zeefje om in een fles. Hoe langer je de fles laat staan, des te meer prik (bruis) er ontstaat.

7

Leg de scoby samen met een klein beetje vloeistof in een apart bakje in de koelkast – deze kun je gewoon weer opnieuw gebruiken voor je volgende batch!

Fermentatie

Zuurkool is terug van weggeweest, ander gefermenteerd voedsel zoals kimchi, tempeh en miso groeit aan populariteit en ook gefermenteerde dranken zoals kombucha zijn steeds meer in trek. Fermenteren is weer hip – en dat is niet zonder reden.

Gefermenteerde drankjes als kombucha sluiten bovendien perfect aan op de groter wordende vraag naar lekkere, alcoholvrije drankjes voor volwassenen: kombucha is een heerlijk alcoholvrij alternatief voor een glas wijn. Daarnaast wordt er van kombucha gezegd dat het een positieve invloed op je gezondheid zou hebben.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fermentatie?

Fermentatie is een eeuwenoude conserveringsmethode waarbij er bacteriën vrijkomen, de zogenaamde probiotica. Probiotica staan bekend als ‘goede’ bacteriën omdat ze een positieve invloed hebben op onze spijsvertering.[1]
Onderzoek heeft uitgewezen dat gefermenteerde voeding en dranken Lactobacillus bevat, bacteriën die ons helpen lactose te verteren en die ook zouden kunnen helpen bij diarree.

Fermentatie zorgt voor een langere houdbaarheid, maar heeft ook invloed op de geur, smaak en zuurgraad van het product. Zo is zuurkool eigenlijk gefermenteerde witte kool en kombucha gefermenteerde zoete thee.

Je eigen kombucha maken

Kombucha wordt gemaakt van thee, gefermenteerd met behulp van een zogenaamde scoby. Een scoby (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) is een verzameling gisten en bacteriën die een fermentatieproces in gang kan zetten. Het ziet eruit als een rubberachtige schijf en heeft een azijnachtige geur.

De scoby heeft voor de fermentatie ook suiker nodig, maar hier blijft in je uiteindelijke drankje maar heel weinig van over. Je proef er uiteindelijk dan ook niets van: kombucha heeft namelijk een friszure smaak.  Hoe langer je het laat fermenteren, hoe meer koolstofdioxide er ontstaat, dus hoe meer bruis er in de kombucha zit.

Bronnen

 
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com