Close

Hoe maak je havermelk?

Hoe maak je havermelk? Havermelkrecept
Wil je leren hoe je havermelk maakt? Bekijk dit artikel voor meer informatie over de gezondheidsvoordelen van havermelk, evenals een gemakkelijk te volgen recept voor zelfgemaakte havermelk.

Lijkt het je leuk om je eigen havermelk te maken? Misschien heb je het nog nooit eerder geprobeerd en heb je zin om er een paar te maken en voor het eerst te proeven? Of misschien koop je het al een tijdje in de winkel en vind je het leuk om het zelf te maken? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres, want we vertellen je alles wat je nodig hebt - en wat je moet doen - om havermelk te maken. 

 

Havermelk en calorieën

Vraag je je af hoe het zit met de calorieën van havermelk? Een kop van 240 ml ongezoete, verrijkte havermelk bevat ongeveer 120 calorieën. In vergelijking met andere soorten melk (bijvoorbeeld soja, amandel of zuivel), bevat havermelk vaak meer calorieën, koolhydraten en vezels. Aan de andere kant bevat het minder eiwitten dan soja- en zuivelmelk.

 

Havermelkrecept

Havermelk is heel eenvoudig en relatief snel te maken (ongeveer 15 minuten).

Glutenvrij
Vegan
Makkelijk
Serves 1 glas (250 ml)
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd:
Totale tijd: 15 minuten
Voedingswaarde: per portie

Calorieën

169kcal

Eiwitten

3g

Vetten

1g

Waarvan verzadigd

0g

Vezels

4g

Koolhydraten

42g

Suiker

31g

Zout

0g

Ingrediënten

  • 1 kopje haver (100 g)

  • 3 tot 4 kopjes water (750 ml tot 1l)

  • 1 tl vanille-extract (optioneel)

  • 1 tot 2 el ahornsiroop of 1 tot 2 Medjool dadels (optioneel)

  • Een snufje zout (optioneel)

Methode

1

Giet je haver uit in een bak/kom en week ze vervolgens (je kunt ze een nacht laten staan als je dat wilt).

2

De volgende dag het water uit de haver laten lopen en goed doorspoelen.

3

Gooi het water weg waarin ze hebben geweekt.

4

Doe de haver, 3 tot 4 kopjes schoon water (750 ml tot 1 l) en alle ahornsiroop of dadels en zout in een keukenmachine en mix het mengsel tot het glad is. Voeg eventueel meer of minder water toe, afhankelijk van hoe dik je de havermelk wilt hebben.

5

Zeef de melk met een kaasdoek, zeef, servet of notenmelkzak.

6

Bewaar de havermelk in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

7

Geniet er tot maximaal vijf dagen van!

Shop de producten

Veelgestelde vragen

Hoe smaakt havermelk?

Smaakt het naar haver? Melk? Of allebei? Als je dit artikel leest en havermelk nog niet hebt geprobeerd, is de algemene mening dat het naar koemelk smaakt, maar dan met een vleugje haver. Er wordt ook gezegd dat het een klein beetje dikker en natuurlijk zoeter is dan andere niet-zuivelproducten. De beste manier om erachter te komen hoe het smaakt, is door het doe-het-zelf recept te maken en het zelf te proeven...

 

Is havermelk goed voor je?

Het bevat voornamelijk haver en water, evenals een paar andere extra's, dus dat is toch een goede zaak?

Voordelen van havermelk:

  • Geschikt voor de meeste diëten - het is vegan en lactose-, soja- en notenvrij omdat het is gemaakt van haver en water.
  • Boordevol voedingsstoffen – en dan bedoelen we propvol! Vitamine D, eiwitten, vezels, calcium, vitamine A, riboflavine, vitamine B12, kalium en ijzer, het zit er allemaal in.
  • Goed voor de gezondheid van de botten – omdat het vaak is verrijkt met calcium en vitamine D, die goed zijn voor het behoud van gezonde botten.
  • Het is ook goed voor de darmen - het eten van voedingsmiddelen die bèta-glucaan bevatten is ook gerelateerd aan darmgezondheid.
 

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com