Close
Zink geeft je weerstand een boost

Geef je weerstand een boost met zink

04 Oct 2022 • 1 minuten

Wist je dat zink essentieel is voor je gezondheid? Zink is een mineraal en heeft onder andere een positieve invloed op het immuunsysteem. Ook is het belangrijk voor haar, huid en nagels én het kan helpen een normale concentratie te behouden. Ontdek alles over zink in dit artikel of bekijk onze video over zink.

Wat doet zink?

Zink is een mineraal dat betrokken is bij vele processen in je lichaam. Zo speelt zink onder andere een belangrijke rol speelt in de strijd tegen ziekten en infecties. Het zorgt mede voor een goede weerstand en is essentieel voor de normale werking van je immuunsysteem. Ook is zink goed voor je gezichtsvermogen, draagt het bij aan de instandhouding van sterke botten en helpt dit belangrijke mineraal bij geestelijke druk en inspanning. Zink voedt de huid van binnenuit, is goed voor je nagels en houdt je haren sterk en glanzend.  Zo houdt zink je dus niet alleen gezond van binnen, maar ook stralend van buiten!

Hoeveel zink heb je dagelijks nodig?

De dagelijkse aanbeveling voor zink volgens het Voedingscentrum is 9mg zink voor mannen vanaf 18 jaar en 7mg voor vrouwen vanaf 18 jaar. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, geldt een hogere aanbeveling van 9 en 11mg.

In Nederland komt een tekort of overschot aan zink gelukkig weinig voor, al lopen ouderen, vegetariërs en mensen die vegan eten een groter risico op een tekort dan anderen.

Waar zit zink in?

Zink komt in kleine hoeveelheden in veel verschillende soorten voedingsmiddelen voor. Zo zit er o.a. zink in schaal- en schelpdieren, vlees en kaas, maar ook in plantaardige voeding zoals noten en graanproducten. Goede plantaardige bronnen van zink zijn bijvoorbeeld pompoenpitten (10.3mg per 100 gram), pecannoten (4.5mg per 100 gram), zonnebloempitten (5mg per 100 gram) en linzen (1,3mg zink per 100 gram).

Kan jouw weerstand wel een boost gebruiken? Probeer dan eens onderstaand dagmenu, of lees wat je nog meer kan doen om je weerstand te verhogen.

Vegetarisch dagmenu boordevol zink

 • Ontbijt: Havermoutpap gemaakt met 50 gram havermout*: 2mg zink
 • Tussendoortje: 1 handje pecannoten* (25 gram): 1.2mg zink
 • Lunch: 2 sneetjes volkoren brood: 1,04mg zink – met tahini*: 2.2mg zink
 • Tussendoortje: 1 bakje magere yoghurt: 0,8mg zink en 1 handje pompoenpitten* (25 gram): 2,6mg zink
 • Avondeten: Linzensoep: 2mg zink

Totaal: 11,84 mg zink

* = Verkrijgbaar bij Holland & Barrett

** = Let op: het zinkniveau van de verschillende voedingsmiddelen kan per merk iets verschillen.

In principe zou iedereen voldoende zink binnen moeten kunnen krijgen via voeding. Lukt dit niet altijd of kan je weerstand wat extra ondersteuning gebruiken, neem dan een zinksupplement ter aanvulling op je dagelijkse voeding. 

Video: Wat is zink en waar zit zink in?

Ontdek onze video over zink

Bronnen

 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast. We adviseren om niet meer dan 40 mg zink per dag in te nemen. Een te hoge inname van zink kan een kopertekort veroorzaken, omdat het de opname van koper kan verminderen.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com