Close
vitamine D tekort

Vitamine D-tekort: herken jij de symptomen?

06 Apr 2023 • 2 minuten

Als de zon op je huid schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan. Tijdens de wintermaanden is de zon in West-Europa vaak niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Bovendien zitten we met z'n allen steeds vaker binnen, waardoor we nog minder aan de zon worden blootgesteld. Veel mensen vragen zich daarom af of ze een vitamine D-tekort hebben. In dit artikel, maar ook in onze video over vitamine D kom je meer te weten over een vitamine D-tekort.

Wat is vitamine D?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vitamine die van belang is voor onder andere je botten, immuunsysteem en spieren. Ongeveer 90% van de vitamine D die wij binnenkrijgen, komt door blootstelling aan zonlicht. Doordat we momenteel meer binnen zitten, kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om een vitamine D-supplement te nemen.

Bekijk ook onze video over vitamine D of lees verder onder de video.

VIDEO: Vitamine D-tekort? Alles over vitamine D

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

Een langdurig vitamine D-tekort heeft voornamelijk een negatief effect op je botten. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium in de darmen. Wanneer je een vitamine D-tekort hebt, wordt maar 10 tot 15% van het calcium dat je inneemt opgenomen, waardoor je botten niet genoeg van dit botopbouwende mineraal krijgen. Verminderde botsterkte en een verhoogde kans op botbreuken zijn hierdoor symptomen van een vitamine D-tekort.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een vitamine D-tekort ook de volgende symptomen kan veroorzaken:

Vermoeidheid

Vermoeidheid

Vitamine D-tekort is geassocieerd met vermoeidheid.

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Vitamine D-tekort is geassocieerd met chronische lage rugpijn.

Verminderde gemoedstoestand

Verminderde gemoedstoestand

Vitamine D-tekort is geassocieerd met depressie en seizoensgebonden depressie.

Botontkalking (osteoporose)

Vitamine D-tekort is geassocieerd met osteoporose.

Wat zijn de oorzaken van een vitamine D-tekort?

Wat zijn de oorzaken van een vitamine D-tekort?

We krijgen vitamine D binnen door middel van zonlicht en voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. De meeste vitamine D wordt in het lichaam aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. Het advies is om minstens twee keer per week vijf tot tien minuten tussen 10 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags met onbedekte armen en benen buiten in de zon te komen. Dit is al voldoende om genoeg vitamine D aan te maken.

Echter zijn er bepaalde factoren die het risico op een vitamine D-tekort verhogen. De belangrijkste factoren zijn:

Te weinig zon

Te weinig zon

Gedurende de winter en herfst is de zon vaak niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken.

Donkere huidskleur

Donkere huidskleur

Mensen met een donkere huid kunnen moeilijker vitamine D aanmaken door blootstelling aan zonlicht.

Oudere leeftijd

Oudere leeftijd

De aanmaak van vitamine D neemt naarmate je ouder wordt aanzienlijk af.

/shop/persoonlijke-verzorging/zonnebrand/

Zonnebrand

Zonnebrand met een SPF-factor van 8 of hoger vermindert de aanmaak van vitamine D met 90%.

Kan ik een vitamine D-tekort hebben?

Je leeftijd en huidskleur zijn twee belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat je meer vitamine D nodig hebt. Daarom zijn er voor bepaalde bevolkingsgroepen suppletieadviezen opgesteld. Voor deze doelgroepen wordt geadviseerd om je dagelijkse voeding aan te vullen met een vitamine D-supplement

Kijk in onderstaande tabel of jij dagelijks extra vitamine D nodig hebt.

Vitamine D suppletieadviezen

 

 Groep  Leeftijdsgroep  Wie? Extra vitamine D (mcg)
Kinderen  0 t/m 3 jaar  Alle kinderen 10
Vrouwen  4 t/m 49 jaar  Vrouwen met een donkere (getinte) huidskleur en vrouwen die overdag  niet veel buiten komen of hun huid  bedekt hebben. 10
   50 t/m 69 jaar  Alle vrouwen 10
   70+  Alle vrouwen 20
Zwangere vrouwen    Alle zwangere vrouwen 10
Mannen  4 t/m 49 jaar  Mannen met een donkere (getinte) huidskleur 10
   4 t/m 69 jaar  Mannen die overdag niet veel buiten komen of hun huid bedekt hebben 10
   70+  Alle mannen 20


Bron: www.voedingscentrum.nl

Is een vitamine D-tekort gevaarlijk? 

Studies hebben aangetoond dat er een mogelijk verband bestaat tussen een laag vitamine D-gehalte in het lichaam en bepaalde aandoeningen. Naast fysieke klachten, kan een vitamine D-tekort ook psychische klachten veroorzaken. Een vitamine D-tekort kan dus mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Neem daarom altijd zo snel mogelijk contact op met jouw arts.1,2

Hoe lang duurt het herstel van een vitamine D-tekort? 

Het herstel van een vitamine D-tekort kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van het tekort, de gekozen behandelingsmethode, de individuele respons op de behandeling. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren om de vitamine D-spiegels in het lichaam weer op een normaal niveau te krijgen.  

Hoe kan ik mijn vitamine D-waarde testen?

Je vitamine D-waarde wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek. Doordat vitamine D-suppletie bij een groot deel van de bevolking wordt aanbevolen, wordt de vitamine D-spiegel niet vaak bij de huisarts gemeten. De huisarts kan wel een bloedonderzoek aanvraag doen wanneer er onduidelijkheid is of iemand aan voldoende zonlicht wordt blootgesteld en bij personen met osteoporose.


Behoor jij niet tot deze doelgroepen en wil je toch je vitamine D-waarde weten? Dan kan je zelf eenvoudig je vitamine D-waarde meten met een zelftest. De vitamine D-afnamekit is een bloedtest om zelf af te nemen.

Kan jij wel wat extra vitamine D gebruiken?

Behoor jij tot één of meerdere doelgroepen met een verhoogde behoefte aan vitamine D? Dan kan het verstandig zijn om je voedingspatroon aan te vullen. Hoe je dat het beste kunt doen, ontdek je op onze waar zit vitamine D in-adviespagina. Ook vitamine D-supplementen kunnen een oplossing bieden. Bij Holland & Barrett hebben we onder andere vitamine D-tablettenvitamine D-capsulesvitamine D-druppels en vitamine D-sprays in verschillende sterktes.

Bronnen

 
niels-hoekman

Niels Hoekman

Auteur

Voedingsdeskundige

Voeding & Diëtetiek

Niels Hoekman werkt als SEO Specialist voor Holland & Barrett. Naast deze rol deelt hij als afgestudeerd diëtist graag zijn kennis over alles wat met voeding en sportvoeding te maken heeft. Van de beste en makkelijkste manieren om af te vallen tot advies over de meest optimale vitamine D-inname: ontdek via Niels interessante inzichten op het gebied van voeding en sportvoeding. 

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com