Close
groene thee

Groene thee: voordelen en de verschillende soorten van deze populaire theesoort

11 Nov 2022 • 4 minuten

Wist je dat er wereldwijd meer dan 1500 verschillende soorten groene thee zijn? Van kusmi tot gunpowder, van bancha tot sencha: we snappen dat je door de groene theebladeren het bos niet meer ziet. In dit artikel vertellen we je alles over groene thee: de geschiedenis, de verschillende soorten, de voordelen en het productieproces. Neem er rustig een kopje (groene) thee bij en kom alles te weten over deze populaire theesoort.

Wat is groene thee?

Wat is groene thee?

Alle theesoorten, of het nu zwart, wit, oolong of groene thee is, komen allemaal van dezelfde plant. Groene thee is dus, net als andere theeën, gemaakt van de bladeren van de theeplant. De manier van verwerken bepaalt wat voor soort thee het wordt en welke smaken er naar boven komen. De magie van thee zit hem dus in het ambacht. Groene thee wordt gemaakt van jonge theebladeren en de smaak varieert, afhankelijk van het verwerkingsproces, van fruitig tot bitter en van grassig tot zoet. 

Geschiedenis van groene thee: waar komt groene thee vandaan?

Groene thee vindt zijn herkomst in Azië. Afhankelijk van welke vakliteratuur en in welke taal je het raadpleegt, zijn er verschillende verhalen over de oorsprong. Het meest bekende en meest voorkomende verhaal geeft aan dat de geschiedenis van groene thee in China, meer dan 2000 jaar voor Christus begint. In de 16de eeuw kwam thee naar Europa. In de tijd van de VOC zijn we thee van China naar Nederland gaan halen. Toen was dat nog hoogwaardige losse kwaliteitsthee. Thee was toen namelijk een echt luxeproduct. 

Toen de vraag vanuit Nederland en Europa steeg, dreef China de prijzen op en de handelaren met hun handelsmentaliteit zijn toen plantages gestart in de koloniën. Je ziet hier nog restanten van in bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk. De Europese theeplanten gaven niet veel oogst in tegenstelling tot de plantages in de koloniën. Op de plekken waar de thee goed groeide, zijn de producenten zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk thee gaan maken. Theeplanten worden gemaaid en alles gaat een shredder in: oude takken, bladeren… Veel van dit soort thee vind je tegenwoordig terug in de dichte zakjes, de zakjes met gruis die je snel uit je glas moet halen omdat de smaak anders te wrang wordt.

Waar wordt groene thee tegenwoordig gemaakt? 

Waar wordt groene thee tegenwoordig gemaakt? 

Vandaag wordt thee in veel landen geproduceerd: China, Japan, India, Kenia… Maar wist je dat er ook theemerken zijn die hun thee in Nederland en België produceren? Zo heeft LocalTea een plantage in Nederland en in België. De oogst van de Nederlandse plantage is voor de Nederlandse markt en de oogst van de Belgische plantage is voor de Belgische markt. Zo kan LocalTea - ja, die naam is met een reden gekozen - echt lokale thee tot bij de consument brengen.   

Hoe wordt groene thee gemaakt?

Er zijn verschillende methodes om groene thee te maken: door de blaadjes te pannen/wokken of te stomen. Bij het maken van groene thee is het belangrijkste aandachtspunt dat het oxidatieproces zo snel mogelijk gestopt wordt. Als de thee gaat oxideren, wordt het namelijk een oolong of zwarte thee. Het oxidatieproces kan gestopt worden door verhitting. Die verhitting kan op verschillende manieren en zorgt voor verschillende smaken. 

Om een voorbeeld te geven van het bewerkingsproces, beschrijven we hoe het bij LocalTea in zijn werk gaat:

 1. De jonge theeblaadjes worden geoogst, ook wel de two leaves and the bud genoemd. Deze bevatten alle geur, kleur, smaak en voedingsstoffen. 
 2. Na het oogsten worden de blaadjes op torens gelegd om te wilthen, ook wel verleppen genoemd. Dit is om een deel van het vocht van de bladeren te laten onttrekken en om de bladeren beter te kunnen verwerken. 
 3. Daarna gaan de blaadjes in een machine die wordt verhit tot 285 graden Celsius om het oxidatieproces te stoppen. Dit proces duurt tussen de 5 en 10 minuten en wordt ook wel ‘killing the greens’ genoemd. 
 4. Na dit proces gaan de blaadjes in een roller. Dit is om de cellen in de bladeren te breken waardoor de oliën vrijkomen. De oliën geven de geur, kleur en smaak aan de thee. 
 5. Na ongeveer drie kwartier tot een uur rollen, gaan de bladeren in een droogmachine. Hier wordt het vocht van de bladeren onttrokken en droogt de olie in zodat tijdens het opschenken van de thee de geuren, kleur en smaken vrij kunnen komen.

Verschillende type groene thee

Zoals we in de intro al vermeldden, zijn er maar liefst meer dan 1500 verschillende soorten groene thee. Dit zijn 7 bekendste groene soorten:

 1. Gunpowder thee. 

 • Oorsprong: China 
 • Kenmerken: De blaadjes van gunpowder thee worden opgerold tot kleine balletjes die op kogels lijken, vandaar ook de naam. Gunpowder groene thee werd voor het eerst geproduceerd onder de bekende Tang-dynastie en staat bekend voor z’n stevige, ‘rokerige’ smaak.   
 1. Dragonwell thee. 

 • Oorsprong: China 
 • Kenmerken: Dragonwell, ook wel longjing genoemd, is met voorsprong de meest geprezen groene thee uit China. Dat komt omdat omdat longjing theebladeren met de hand worden geoogst en geroosterd, waardoor ze van sublieme kwaliteit zijn. Dragonwell wordt gekenmerkt door een zoete, nootachtige smaak met hints van kastanje en asperge. Deze thee is zowel warm als koud lekker en wordt in China vooral op het einde van de lente en het begin van de zomer gedronken. 
 1. Sencha groene thee. 

 • Oorsprong: Japan
 • Kenmerken: Sencha thee is misschien wel de meest bekende groene theesoort en wordt overal in Japan geserveerd. Sencha staat bekend voor z’n lichtzoete, grassige smaak met hints van meloen en den. 
 1. Gyokuro groene thee 

 • Oorsprong: Japan
 • Kenmerken: Gyokuro onderscheidt zich van andere soorten groene thee omdat de blaadjes in de schaduw groeien voordat ze geoogst worden. De blaadjes worden drie tot zes weken bedekt van de zon voordat ze geplukt worden, waardoor ze extra voedingsstoffen zoals chlorofyl produceren. Daarom is gyokuro de favoriet van veel mensen die groene thee drinken voor hun gezondheid. Deze thee kan je qua smaak vergelijken met zeewier, gebalanceerd met een zoete afdronk. 
 1. Genmaicha groene thee

 • Oorsprong: Japan
 • Kenmerken: Genmaicha is klassieke groene thee die gecombineerd wordt met rijstkorrels. Hij staat bekend voor z’n rijke, volle smaak. 
 1. Matcha thee

 • Oorsprong: Japan
 • Kenmerken: Matcha is een intense, groene poederthee die van oudsher in Japan wordt verbouwd en verwerkt. Het wordt gemaakt van groene theebladeren die voor de oogst in de schaduw worden gezet en vervolgens, zonder ze te rollen, tot een fijn poeder worden vermalen. Matcha is vooral uniek omwille van z’n smaakprofiel, dat misschien wel het best kan omschreven worden als een zoetige ‘umami’-smaak. Meer weten over matcha en z’n geschiedenis? Hier lees je alles over matcha thee
 1. Jasmijn thee

 • Oorsprong: China
 • Kenmerken: Jasmijnthee is eigenlijk een blend van groene thee en jasmijnbloemen, die tijdens het drogen worden toegevoegd. Het resultaat? Een intens bloemige geur en smaak. 

Waar is groene thee goed voor?

Groene thee is natuurlijk een ideale, caloriearme drank om je lichaam te hydrateren en om voldoende vocht binnen te krijgen. Omdat groene thee gemaakt wordt van jonge theebladeren en het oxidatieproces snel gestopt wordt, bevat het bovendien veel antioxidanten. Groene thee zou ook het natuurlijke metabolisme ondersteunen, waardoor het een rol zou kunnen spelen bij het gewichtsbeheersing.*1

Daarnaast lopen er nog veel andere wetenschappelijke onderzoeken rond de voordelen van groene thee. Zo zijn er onderzoeken lopende die kijken naar de invloed van groene thee op de hersenfunctie2, de invloed van groene thee op de mondgezondheid en preventie van slechte adem3, de invloed van groene thee op ons cardiovasculair systeem4 en de huid5. De eerste onderzoeken zijn veelbelovend, maar er is extra wetenschappelijk onderzoek nodig om echt conclusies te kunnen trekken over de voordelen van groene thee. 

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Cafeïne in groene thee

In een kop groene thee zit ongeveer een derde van de cafeïne die in een kop koffie zit, zwarte thee bevat ongeveer de helft van cafeïne van een kop koffie, maar dit is afhankelijk van hoe sterk je de thee zet en de soort groene of zwarte thee. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat thee minder caffeine dan koffie bevat. De aanbevolen hoeveelheid groene thee is 3-5 koppen per dag. Voor zwangere vrouwen en mensen die chemotherapie ondergaan wordt groene thee afgeraden. 

Groene thee bereiden

Groene thee zet je met water van 80 graden Celsius, dit omdat de thee anders bitter smaakt. Gebruik ongeveer 2 gram thee. Hoe lang je de thee laat trekken is afhankelijk van wat voor soort kwaliteit thee je hebt en van welke sterkte smaak je houdt en is dus per thee verschillend. Hoe langer je de thee laat trekken hoe meer smaken er vrij komen en hoe sterker de thee uiteraard van smaak wordt. Als je thee met gedroogde ingrediënten koopt, zoals bijvoorbeeld gedroogde gember of kamille zal je die wat langer moeten laten trekken dan thee die op smaak is gebracht met oliën.

Tot slot: experimenteer erop los

Tot slot: experimenteer erop los

Met meer dan 1500 verschillende soorten valt er veel te ontdekken in de wondere wereld van de groene thee. Via dit artikel heb je een eerste kennismaking gehad met groene thee, maar het leukste is natuurlijk vooral het proeven en zelf ontdekken van groene thee. Experimenteer met verschillende soorten groene thee, verschillende blends en bereidingswijzen en ga op zoek naar de groene thee die jij het lekkerst vindt. 

Bronnen

 
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com