Close
liposomaal

Wat betekent liposomaal en waarom zou je voor liposomale supplementen kiezen?

06 Apr 2023 • 3 minuten

Je hebt vast wel eens van liposomaal gehoord, maar weet je ook wat het precies betekent? In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van liposomale supplementen, hoe ze verschillen met ‘gewone’ supplementen en welke liposomale supplementen er verkrijgbaar zijn.  

Wist je dat veel voedingssupplementen al voor een groot stuk worden afgebroken voordat ze door ons lichaam worden opgenomen? Dat komt onder meer door de invloed van maagzuur. Omdat slechts een klein percentage wordt opgenomen, zijn veel supplementen hooggedoseerd of moeten ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Het kan echter ook anders: bijvoorbeeld door voor een beter opneembaar, liposomaal supplement te kiezen. 

Wat betekent liposomaal?

Wat betekent liposomaal?

De term ‘liposomaal’ komt uit het Latijn, waarin ‘lipos’ vet betekent. Liposomen zijn de microscopisch kleine, vetachtige bolletjes die de nutriënten beschermen tegen onder andere maagzuur. Die kleine bolletjes zorgen ervoor dat de supplementen beter opgenomen worden door het lichaam. Liposomen zorgen voor een langzame, geleidelijke afgifte van de werkzame stoffen en zijn voor 6 tot 10 keer beter opneembaar.

Hoe werken liposomale supplementen?

Door vitaminen en mineralen te ‘verpakken’ in liposomen, worden ze beter beschermd tegen vroegtijdige afbraak. Bovendien worden liposomen door het lichaam gezien als een lichaamseigen cel, waardoor de inhoud van het liposoom rechtstreeks tot in de lichaamscel terechtkomt. Het grote voordeel van liposomale producten is dus dat de actieve bestanddelen in de darmen opgenomen kunnen worden en niet vroegtijdig worden afgebroken.

Hoeveel beter worden liposomale supplementen opgenomen?

Onderzoeksresultaten over de werking van liposomale technieken zijn veelbelovend. Zo bleek dat de biologische beschikbaarheid (de ‘mate van opneembaarheid’ door het lichaam) van bepaalde liposomale supplementen tot 6,6 keer hoger zou liggen dan bij ‘gewone’ supplementen. Bij andere onderzoeken lag deze factor zelfs 16,73 keer hoger. 

Door de hoge opneembaarheid van liposomale supplementen moeten er geen grote hoeveelheden te worden geslikt. Met 1 capsule per dag heb je in de meeste gevallen voldoende, wat natuurlijk heel praktisch is. Liposomale producten zijn vaak iets duurder dan gewone supplementen, maar verdienen zich meer dan terug door de veel betere opneembaarheid en werkzaamheid.

Liposomale supplementen

Zoals hierboven al beschreven, hebben liposomale supplementen verschillende voordelen ten opzichte van ‘gewone’ supplementen: 

 • Betere opname
 • Betere biobeschikbaarheid
 • Geen vroegtijdige afbraak in het maagdarmkanaal
 • Maag- en darmvriendelijk 

Liposomale supplementen heb je in verschillende vormen en doseringen. Zo kan je liposomale supplementen kopen in de vorm van liposomale gummies, liposomale kauwtabletten, liposomale capsules, maar ook in vloeibare vorm. Tegenwoordig kan je zowat alle populaire vitamines en mineralen ook in liposomale vorm krijgen. Zo is liposomale vitamine C populair bij wie een hoogwaardige vorm van vitamine C wil innemen. 

Tot slot

Tot slot

Liposomale supplementen zijn dus een goede oplossing voor wie op zoek is naar een hoogwaardig, goed opneembaar supplement met een hoge biologische beschikbaarheid. Ze zijn vaak iets duurder in de aankoop, maar omdat ze beter worden opgenomen en je daardoor een lagere dosering nodig hebt, kom je met liposomale supplementen meestal goedkoper uit. 

Shop onze favoriete liposomale supplementen

Een evenwichtige voeding bevat voldoende vitaminen. Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding. Bij doktersbehandeling, zwangerschap of het geven van borstvoeding, altijd eerst je arts of apotheker raadplegen voordat je voedingssupplementen gebruikt. Stop het gebruik onmiddellijk en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com