Close
pepermuntolie

Pepermuntolie: ondersteun je darmgezondheid met de olie uit dit welbekende plantje

01 Mar 2023 • 2 minuten

Iedereen kent wel de verfrissende geur van pepermunt. Pepermuntolie heeft naast zijn lekkere geur ook een aantal gezondheidsvoordelen. Deze gezondheidsvoordelen zijn al ruim 1.500 jaar bekend! Wil je weten wat pepermuntolie voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder.

Wat is pepermuntolie?

Pepermuntolie is een etherische olie die afkomstig is van de gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant. De pepermuntolie wordt gewonnen door destillatie, zodat de olie in de blaadjes van het water gescheiden wordt. Wat er dan overblijft is pure, essentiële pepermuntolie.

Pepermuntolie kent een aantal gezondheidsvoordelen die al bekend waren bij de oude Egyptenaren sinds 1.500 voor Christus. Vandaag de dag wordt pepermuntolie veelal gebruikt als massageolie, in aromatherapie en worden er capsules van gemaakt tegen maag en darmklachten* 1.

Hoe gebruik je pepermuntolie?

Je kan pepermuntolie innemen als capsule of gebruiken als etherische olie. De capsules hebben vaak het doel om te helpen bij maagdarmkrampen, buikpijn en winderigheid*. Het wordt aangeraden de capsules op een lege maag te nemen met een glas water. Pepermuntolie capsules kunnen helpen om de maag en darmen te ontspannen, waardoor eventuele klachten kunnen afnemen* 1

Etherische (of essentiële) pepermuntolie kan je gebruiken op de huid in combinatie met een draagolie. Als je de olie op je huid wil aanbrengen, meng dan maximaal 20 druppels in 100 ml draagolie, zoals jojoba-olie of castorolie

Je kan etherische pepermuntolie ook gebruiken met een aromaverdamper. De geur van pepermuntolie is fris en opwekkend. Daarnaast kan je etherische pepermuntolie ook toevoegen aan een bad. Meng 10 - 15 druppels etherische pepermuntolie met 10 ml hydrofiele olie voordat je dit aan het bad toevoegt. Begin altijd eerst met een mindere hoeveelheid etherische olie om de kans op huidirritatie te verkleinen. 

Waar is pepermuntolie goed voor?

Pepermuntolie heeft een aantal gezondheidsvoordelen bij inwendig gebruik:
 

  1. Draagt bij aan een gezonde spijsvertering*

Pepermuntolie kan een positieve bijdrage leveren aan de darmgezondheid en draagt bij aan een normale werking van het darmkanaal.*

  1. Draagt bij aan het natuurlijk afweersysteem van het lichaam*

Pepermuntolie kan ons immuunsysteem ondersteunen en bijdragen aan het afweersysteem.*

  1. Kan helpen te ontspannen*

Pepermuntolie kan je helpen te ontspannen en bevorderd een gezonde nachtrust.
 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Hoeveel pepermuntolie per dag?

Als je pepermuntolie voor je darmen gebruikt, is het het beste om het in capsulevorm in te nemen. Dit omdat het omhulsel van de capsule ervoor zorgt dat de olie beschermd wordt tegen maagzuur en zo pas vrijkomt in de darmen, waar het zijn werk kan doen.

Hoeveel pepermuntoliecapsules je per dag moet nemen, hangt af van het product dat je koopt. Lees daarom altijd goed de verpakking. Gemiddeld wordt 1 tot 3 capsules met 180 a 182 mg pepermuntolie per dag aanbevolen. Er wordt aanbevolen pepermuntolie niet langer dan 3 maanden aan een stuk te gebruiken 1.

Wanneer pepermuntolie innemen?

Pepermuntolie capsules kan je beste op een lege maag innemen. Als je ze zou innemen met een maaltijd, kan de pepermuntolie vrijkomen in de maag en daar klachten veroorzaken. Neem je er één per dag? Dan kan je deze het beste een half uurtje voor het ontbijt innemen. Neem je er meerdere per dag? Neem ze dan verspreid over de dag minimaal 2 uur nadat je hebt gegeten en een half uur voor je volgende maaltijd.

Heeft pepermuntolie bijwerkingen?

Pepermuntolie veroorzaakt niet zo snel bijwerkingen. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn brandend maagzuur, hoofdpijn, een branderig gevoel rondom de anus en een droge mond. Ga bij last van bijwerkingen altijd even langs een arts. 

Ook wordt aangeraden eerst langs een arts te gaan als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er zijn te weinig onderzoeken gedaan naar de mogelijke effecten van pepermuntolie tijdens de zwangerschap of borstvoeding. 

Tot slot

Pepermuntolie staat al honderden jaren bekend om zijn positieve werking op het maagdarmkanaal*. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde spijsvertering en het natuurlijk afweersysteem van het lichaam.* Als je pepermuntolie voor deze doeleinden wil gebruiken, is het aan te raden om de pepermuntoliecapsules in te nemen, omdat het omhulsel van de capsule de olie beschermt tegen maagzuur. Lees altijd goed de verpakking van jouw pepermuntolie product en raadpleeg een arts als je twijfels hebt!
Ben je enthousiast geworden over pepermuntolie? Bij Holland & Barrett kan je altijd een passende pepermuntolie kopen.

Shop onze favoriete pepermuntolie producten

Bronnen

 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com