Close
Opgeblazen gevoel verhelpen

Opgeblazen gevoel? 6 tips om er vanaf te komen

05 Mar 2023 • 1 minuten

Lijkt het of je broek na elke maaltijd is gekrompen? Of lijkt je buik op een strandbal als de zomer al maanden voorbij is? Misschien heb ook jij dan last van een opgeblazen gevoel. Gelukkig ben je zeker niet de enige én is er in veel gevallen gemakkelijk wat aan doen. Wij delen graag onze beste natuurlijke manieren om van een opgeblazen gevoel af te komen.

Laatste update: 13 oktober 2021.

Als je gedurende lange tijd last hebt van een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is het verstandig om eerst je huisarts te raadplegen om ernstigere aandoeningen zoals coeliakie of het prikkelbare darm syndroom (PDS) uit te sluiten.

1. Vermijd te veel vezels

We krijgen vaak te horen dat we meer vezels moeten eten als we last van onze spijsvertering hebben, maar te veel graanvezels kunnen de symptomen zelfs verergeren.

Eet geen bruin brood, ontbijtgranen en volkorenproducten, maar kies in plaats daarvan voor de witte versie. Het gaat tegen alles in wat we hebben geleerd, maar je voedingspatroon op deze manier omgooien blijkt spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik bij meer dan 40 procent van de IBS-patiënten op te lossen, dus het is de moeite van het proberen waard.

Probeer het drie maanden, maar maak een afspraak met je huisarts als er geen verbetering optreedt.

2. Kies voor vriendelijke bacteriën

Supplementen met vriendelijke of ‘goede’ bacteriën kunnen de spijsvertering bevorderen en de negatieve effecten van slechte bacteriën in je darmen helpen opheffen. En wat nog mooier is, talloze onderzoeken hebben aangetoond dat ze symptomen van PDS, zoals pijn, gasvorming, een opgeblazen gevoel en opgeblazen buik, kunnen helpen verlichten. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus misschien moet je even experimenteren om het probiotica-supplement te vinden dat bij je past.

Andere handige supplementen

Venkel wordt al eeuwenlang gebruikt om buikklachten te verhelpen; je kan venkelthee drinken of een venkelsupplement innemen. Pepermuntolie kan helpen tegen symptomen van PDS, zoals kramp en een opgeblazen gevoel – het kan de spieren van je darmen helpen ontspannen. Kies voor een capsule en neem deze voor of tijdens de maaltijd in. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere carminatieven bekend, dat zijn voedingsmiddelen die de gasvorming in de darm verminderen. Denk aan sinaasappel, gember, kaneel, kardemom, koriander, karwij, zoethout, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, citroenmelisse, dille, tijm en knoflook

3. Zorg voor een goede vochthuishouding

Constipatie – een belangrijke oorzaak van een opgeblazen gevoel – kan worden veroorzaakt door zoiets simpels als te weinig drinken. Als je te weinig drinkt, wordt je ontlasting hard en droog en kan poepen moeilijk en pijnlijk zijn, met een opgeblazen buik als mogelijk gevolg.

Probeer minimaal 1,5 liter water per dag te drinken en drink zo weinig mogelijk ‘vochtrovers’ als cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende of met suiker gezoete frisdranken.

4. Duik in een epsombad

Magnesium is een natuurlijk laxeermiddel en soms wordt constipatie veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Magnesium is goed voor je spieren, en dus ook voor je darmspieren. Eet producten die rijk zijn aan magnesium zoals bladgroenten, bonen en linzen én neem een ontspannend bad met epsom zout (bitterzout) – je lichaam kan het magnesium via je huid absorberen.

5. Let op je hormonale cyclus

Veel vrouwen hebben vlak voor hun menstruatie of tijdens de zwangerschap last van een opgeblazen gevoel en verstopping. Je progesteron piekt in die periode, waardoor je spijsvertering kan worden vertraagd en alles langzamer gaat.

Je kan hormonale hindernissen overwinnen door actief te blijven (beweging helpt de natuurlijke contracties in je darmen te bevorderen), een gezond voedingspatroon te volgen en veel te drinken.

6. Pak eventuele bronnen van stress aan

Onze ingewanden reageren op dezelfde manier op stress als op echt gevaar. Dus terwijl je ingewanden bezig zijn om de maaltijd te verteren die je net hebt gegeten, denken stresshormonen dat je lichaam bloed uit je darmen naar je spieren probeert te leiden als onderdeel van de vecht-of-vlucht-reactie. Het resultaat? Een opgeblazen gevoel / opgeblazen buik, maag- en darmstoornissen, pijn, misselijkheid en misschien zelfs PDS.

Probeer eventuele bronnen van stress aan te pakken, lunch op je werk niet aan je bureau en maak van je maaltijden een ontspannen feestje. Yoga, meditatie en massage kunnen je helpen ontspannen.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com