Close

Proef de voordelen van kurkuma

Kurkuma voordelen
Kurkuma (geelwortel) is een specerij dat wordt gebruikt in tal van recepten. Van smoothie tot roerei - lees hier hoe je kurkuma in de keuken gebruikt.

Kurkuma is een bijzondere smaakmaker met diverse positieve effecten op onze gezondheid. Dit krachtige felgele kruid wordt veel gebruikt in Indiase recepten, maar voor deze currygerechten met kurkuma moet je meestal wel even in de keuken staan. Wil jij de voordelen van kurkuma proeven, maar heb je geen zin om uren in de keuken te spenderen? Met onze tips voeg je op een snelle én smakelijke manier kurkuma toe aan jouw eten of drinken.

  1. Kurkuma smoothie

Meng een handvol ijs, een paar blokjes spinazie, bevroren bessen, een banaan en amandelmelk met een halve theelepel kurkuma en maak in een handomdraai een smakelijke smoothie boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kurkuma is rijk aan kalium, natrium en curcumine, kan je gewrichten soepel helpen houden en helpt de darmfunctie ondersteunen.

Meer weten over de voordelen van kurkuma? Lees hier meer over kurkuma.

  1. Kurkuma latte

Kurkuma latte, ook kurkuma golden milk of gouden kurkuma melk genoemd, is een verwarmend ayurvedisch drankje dat tegenwoordig niet meer weg te denken is uit hippe cafeetjes en koffiebars. Maar wist je dat je dit heerlijke drankje ook heel makkelijk zelf kunt maken? De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk zelfs al gewoon in huis. Het enige dat je nodig hebt voor twee latte’s is 600 ml amandel- of kokosmelk, 2 grote theelepels kurkumapoeder, een halve theelepel kardemom, 2 theelepels honing of ahornsiroop, een snufje zout, peper en wat gember en kaneel.

Verwarm de melk in een pannetje en voeg de kruiden toe. Laat het een paar minuten sudderen roer af en toe. Giet de kurkuma latte door een zeefje over in je mok en serveer direct. Voor een wat zoetere smaak kan je eventueel nog wat extra honing of ahornsiroop toevoegen.

  1. Tofu of roerei met kurkuma

De milde aardse smaak van kurkuma is een perfecte match met ei of tofu. Roer wat kurkumapoeder door je roerei of scrambled tofu, sprenkel het over een gepocheerd ei of mix het door een omelet. Voeg meteen een snufje peper toe, dit zorgt ervoor dat je lichaam de kurkuma beter kan opnemen.

  1. Een gouden coating over je lievelingsgroenten

Voeg voor je je groenten opdient wat kurkuma toe voor wat extra smaak en kleur. Onze favoriete combinaties zijn wortel, aardappelschijfjes of zoete aardappelfrietjes met kurkuma.

Met kurkuma breng je ook het voedingsprofiel van groene bladgroenten naar een hoger niveau. Roerbak je favoriete bladgroenten en voeg hier vlak voordat je het opdient een theelepel kurkuma aan toe.

  1. Verzachtende groentesoep

Een snufje kurkumapoeder is de perfecte toevoeging aan je zelfgemaakte soep – vooral als je behoefte hebt aan een verzachtend kruid om je spijsvertering te ondersteunen. Kurkuma heeft een romige, mild kruidige smaak en geeft je soep net die extra touch.

  1. Kleurrijke rijst

Met een beetje kurkumapoeder verander je witte rijst in gele rijst! Bestrooi je gekookte rijst voor je deze opdient met een beetje kurkumapoeder of voeg de kurkuma aan het water toe terwijl je de rijst kookt.

  1. Kurkuma over je avocado

Avocado zit vol vezels en goede vetten, maar heeft van zichzelf niet heel veel smaak. Bestrooi deze gezonde snack met zout, peper én een mespuntje kurkuma. Kurkuma is ook heerlijk door de guacamole.

Gerelateerde artikelen

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com