Close
kruidenextracten

Wat zijn kruidenextracten en wat zijn de voordelen van een extract?

05 Mar 2023 • 2 minuten

Wist je dat kruidenextracten de ideale manier zijn om grotere hoeveelheden werkzame stof binnen te krijgen zonder dat je veel supplementen moet slikken? Als je bijvoorbeeld 250 mg van een 50:1-extract inneemt, dan krijg je evenveel werkzame stoffen binnen als 12,5 gram van het ‘gewone’ kruid. Klinkt technisch? In dit artikel leggen we in zo eenvoudig mogelijke taal uit wat kruidenextracten precies zijn en welke voordelen ze hebben.

Wat is een extract?

Een kruidenextract, ook wel ‘herb extract’ genoemd in het Engels, is een kruid dat in een oplosmiddel wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld water, alcohol of co2. Door volledige verdamping van het oplosmiddel blijven geconcentreerde samenstellingen van specifieke stoffen over. 

In kruidensupplementen in capsules worden droge extracten gebruikt. Deze hebben een laag vochtpercentage, wat goed is voor de houdbaarheid en de kwaliteit. De beschikbare ruimte in de capsule wordt optimaal benut omdat de concentratie veel hoger is. 

Wat zijn de voordelen van een extract? 

Het grote voordeel van een extract is dat de bestanddelen die van nature in kruiden voorkomen in grote hoeveelheden in een kleine capsule passen. Bijvoorbeeld: 250 mg van een 50:1-kruidenextract bevat evenveel werkzame stoffen als 12,5 gram van het ‘gewone’ kruid. Extracten zijn dus ideaal voor het gebruik in kruidensupplementen. 

Daarnaast hebben extracten ook het voordeel dat je ze kan standaardiseren. Hierdoor is de hoeveelheid aanwezige bestanddelen altijd stabiel en is er geen fluctuatie in de concentratie van de werkzame bestanddelen. Bij niet-extracten is de hoeveelheid bestanddelen onder meer afhankelijk van de geografische ligging en factoren als aantal zonuren, temperatuur en andere klimatologische omstandigheden. Bij gestandaardiseerde extracten is de kwaliteit constanter.  

Er bestaan enkelvoudig gestandaardiseerde extracten en full spectrum gestandaardiseerde extracten: 

  • Enkelvoudige extracten bevatten 1 geconcentreerd bestanddeel. Het concentratiepercentage wordt op het label aangegeven als bijvoorbeeld 10:1, wat wil zeggen dat 100 mg van het bestanddeel gelijk staat aan 1 gram van het ‘gewone’, niet geconcentreerde kruid. 
  • Full spectrum extracten bevatten naast een extract van de werkzame stof ook nog een aantal andere, gestandaardiseerde bestanddelen. Neem nu bijvoorbeeld een ashwagandha KSM-66-extract. Zo’n extract bevat naast gestandaardiseerde ashwagandha ook een complex met andere bestanddelen zoals alkaloïden, de werkzame stoffen in planten.

Hebben extracten ook nadelen of risico’s? 

Het feit dat je grote hoeveelheden werkzame stoffen in een kleine capsule kan verwerken is enerzijds het grote voordeel van een extract, maar anderzijds meteen ook een mogelijk nadeel. Want hoe hoger de concentratie, hoe sterker de werking en hoe groter de kans op mogelijke bijwerkingen.  

Met sterk geconcentreerde kruidenextracten kan je met 1 capsule soms hoeveelheden binnenkrijgen waarvoor je grote hoeveelheden van het oorspronkelijke kruid zou moeten innemen. Houd je daarom altijd aan de instructies op het label van een supplement.

Neemt de populariteit van kruidenextracten toe? 

Kruidenextracten worden al langer gebruikt, maar omwille van de vele voordelen worden er steeds meer extracten op de markt gebracht. Zo bevat de exclusieve Expert-lijn van Holland & Barrett veel supplementen met hoogwaardige kruidenextracten. Zo verkopen we onder meer een 10:1-extract van saffraan, een 4:1-extract van shilajit en een 40:1-extract van berberine.  

Dankzij nieuwe technologieën worden de extractietechnieken ook steeds beter, waardoor er supplementen met steeds hogere extractenratio's kunnen worden gemaakt. 

Zijn extracten duurder dan ‘gewone’ supplementen? 

In aankoop zijn extracten vaak iets duurder, maar omdat je minder capsules nodig hebt om hoge concentraties op een gebruiksvriendelijke manier binnen te krijgen, kom je onderaan de streep vaak goedkoper uit met een extract. 

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com