Close
bacopa

Bacopa monnieri: van aquariumplant tot supplement om je geheugen te verbeteren*

09 Jan 2023 • 3 minuten

Van typische aquariumplant tot supplement om de cognitieve functie, de hersenprestaties, te verbeteren*: de Bacopa monnieri, ook wel de kleinbladige Bacopa, Sutera cordata of brahmi genoemd, won de laatste jaren steeds meer aan populariteit omwille van z’n bijzondere eigenschappen. In dit artikel vertellen we alles over de Bacopa werking. 

Wat is Bacopa en waar komt hij voor?

Wat is Bacopa en waar komt hij voor?

Bacopa is een vaste kruipplant die floreert in waterrijke gebieden. Je vindt hem langs modderige kanten en moerassen, in het water en zelfs ónder water kan hij groeien. Het is daarom ook een veel gebruikte aquariumplant. Het bijzondere is dat hij zowel in zoet als brak water voorkomt.

Bacopa is wijdverspreid, want je vindt hem van India tot Florida en van Taiwan tot Hawaii. Dat is typerend voor de plantenfamilie, Scrophulariaceae, waar hij toe behoort. Deze familie voelt zich op alle continenten thuis.

In de volksmond wordt de bacopa ook wel waterhyssop of dikbladige Bacopa genoemd. Dit komt omdat de eironde blaadjes dik en vet, als van een vetplantje, zijn. Hij bloeit met kleine wit bloempjes.

Wat is de geschiedenis van de Bacopa? 

In de eeuwenoude Indiase leer, de ayurveda, wordt de bacopa ‘brahmi’ genoemd. Brahmi betekent in het Sanskriet ‘bewustzijn en wijsheid.’ Ayurveda is vrij vertaald uit het Sanskriet ‘wetenschap van het leven’ of ‘wetenschap van lang leven.’ Het is een holistische gezondheidsleer waarbij fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten niet los van elkaar gezien worden, maar gestreefd wordt naar evenwicht. Daarvoor worden vaak kruiden gebruikt.

Brahmi of bacopa is naast ashwagandha een van de krachtigste tonica die in de ayurveda wordt ingezet voor tal van toepassingen. Veel van die toepassingen zijn in onze westerse samenleving nog in onderzoek door de wetenschap. 

Wat zijn de voordelen van de Bacopa monnieri? 

Om de voordelen van de Bacopa monnieri te bevestigen, moet er nog bijkomend wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. Het belangrijkste voordeel is dat Bacopa het geheugen en de concentratie kan verbeteren.*

De kleinbladige Bacopa wordt vooral ingezet om het cognitieve vermogen te verbeteren.* Het zou helpen om het geheugen te ondersteunen.* Dat zou kunnen ondersteunen bij het aanleren van vaardigheden, het onthouden en verwerken van informatie.*1

Bacopa bevat onder andere bacosiden A en B. Bacoside A en B zijn twee natuurlijke verbindingen die de transmissie tussen de zenuwcellen beïnvloeden. Ze helpen de natuurlijke productie van neurotransmitters zoals acetylcholine en serotonine goed te laten verlopen.

De verbetering is veelal merkbaar na een aantal weken gebruik van supplementen en neemt met de tijd gradueel toe. Zo werd in een onderzoek van 12 weken bij 46 volwassenen ontdekt dat een suppletie van 300 mg Bacopa per dag de leersnelheid en het geheugen verbeterde.2 In een vergelijkbaar onderzoek, dat ook 12 weken duurde, kregen volwassenen 300 tot 600 mg Bacopa-extract per dag, wat een positieve invloed had op het vermogen om informatie te verwerken en het geheugen.3

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Hoe gebruik je Bacopa?

Van de Bacopa-plant wordt vooral het blad voor supplementen gebruikt. Meestal is dat in de vorm van capsules, zoals in dit Bacopa focus & memory complex, waar aanvullend ook acetylcholine en inositol is toegevoegd. De gebruikte Bacopa-dosering voor studies varieert van 300 tot 450 mg per dag, de hoeveelheid die ook aan de meeste Bacopa-supplementen is toegevoegd.

Van verse of gedroogde Bacopa-bladeren kun je ook thee trekken. In de ayurveda worden ook sappen en extracten getrokken van het blad. Bacopa mag langdurig gebruikt worden.

Heeft Bacopa bijwerkingen? 

Bacopa is een natuurlijk kruid en wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Bijwerkingen na het gebruik van Bacopa komen zelden voor, maar in sommige gevallen kan het wel spijsverteringsproblemen veroorzaken. 

Het gebruik van Bacopa wordt afgeraden voor mensen die medicijnen innemen die de hersenfunctie kunnen beïnvloeden. 

Tot slot: een goede hersenfunctie begint bij een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl met een regelmatig slaappatroon, voldoende ontspanning & beweging en vooral een gezonde & gevarieerde voeding vormen altijd de basis voor een goede concentratie en geheugen. Wil je toch een extra duwtje in de rug, bijvoorbeeld tijdens een belangrijke periode op het werk of tijdens de examens, dan kan je een Bacopa-supplement overwegen.

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Bronnen

 

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

pauline-olde-olthof

Author: Pauline Olde OlthofSpecialist Westerse Kruiden

Docent westerse kruiden en praktijk

Pauline Olde Olthof is winkelmedewerker in de Holland & Barrett-winkel in Maarssen. Daar helpt ze onze klanten met haar expertise als specialist in westerse kruiden. Daarnaast is ze ook docente aan de driejarige ChinHerbs-opleiding van de Total Health Academy en heeft ze met de Tuin van Thule een eigen praktijk in de kruidengeneeskunde. Pauline deelt haar kennis en ervaring nu ook online in onze adviesomgeving. Van salie tot rode klaver: ontdek via Pauline interessante feiten en toepassingen voor westerse kruiden.

Read more
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com