Close
Keelpijn

Last van je keel? Bekijk onze tips & advies bij keelpijn

04 Aug 2021 • 2 minuten

Email
Facebook
Twitter

Keelpijn: bijna iedereen heeft er weleens last van. De een heeft een keer per jaar een stevige keelontsteking, terwijl de andere regelmatig een pijnlijke keel heeft. Heb jij last van (beginnende) keelpijn en wil je hier snel vanaf komen? Bekijk onze tips over wat te doen tegen keelpijn.

Laatste update: 26 juli 2022.

Wat is keelpijn?

Keelpijn is een pijnlijk, droog of krassend gevoel in je keel. Het gevoel is de hele tijd aanwezig en kan verergeren als je slikt, hoest of praat. Je keelholte kan geïrriteerd raken en rood worden. Bij een bacteriële keelinfectie kunnen er zelfs witte vlekken op je amandelen ontstaan. Vaak heb je naast een zere keel ook last van andere symptomen. Je krijgt bijvoorbeeld opgezwollen lymfeklieren, bent verkouden of krijgt verhoging en/of koorts.

Wat zijn de oorzaken van keelpijn?

De belangrijkste oorzaak van keelpijn is een virus, zoals een verkoudheids- of griepvirus. De keelpijn kan ook ontstaan door het inademen van droge lucht. In zeer zeldzame gevallen is de oorzaak het opdoen van een bacteriële infectie of seksueel overdraagbare aandoening. Soms ontstaat de keelpijn ook na veelvuldig schreeuwen en/of zingen.

Kan je keelpijn voorkomen?

Keelpijn kan je nooit voorkomen, want het is niet mogelijk om je volledig af te sluiten voor alle bacteriën, schimmels en virussen. Wel is het mogelijk om aan je weerstand te werken en zo minder vatbaar te worden voor ziekteverwekkers die keelpijn veroorzaken. Werken aan je weerstand doe je door gezond en gevarieerd te eten, niet te roken en zo min mogelijk alcohol te drinken. Ook is het belangrijk om veel water te drinken. Water hydrateert de keel en vermindert daarmee de kans op een droge en geïrriteerde keel. Verder is een goede nachtrust essentieel. Tijdens je slaap produceert je lichaam cytokines, dat zijn eiwitten die je immuunsysteem versterken. Tot slot helpt het om overdag te ontspannen en stress te voorkomen. Stress kan namelijk de weerstand verminderen.

Keelpijn door airco

Heb jij wel eens keelpijn door een airco? Dat heeft te maken met de droge lucht die uit de airco komt. De lucht is droog omdat een airco warme lucht over een gekoeld verdamperblok geleid om de lucht af te koelen. Tegelijkertijd condenseert het vocht in de lucht, waardoor deze droog wordt.

Droge lucht irriteert je slijmvliezen waardoor je een zere keel kan krijgen. Om die reden raden we je aan om voor een goede luchtbevochtiging te zorgen. Bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger te kopen of door je huis te vullen met plantjes die een een hogere luchtvochtigheid creëren. Voldoende drinken houdt de keel vochtig en ook keelpastilles kunnen daarbij helpen. Zorg er ook voor dat het temperatuurverschil met buiten niet te groot is (maximaal 6 graden) en ook een goed onderhouden airco is heel belangrijk. 

Wat te doen tegen keelpijn?

Bij keelpijn raden we aan om veel koude dranken te drinken, zoals water. Ook helpt het om rust te nemen en zo min mogelijk te praten. En natuurlijk zijn er ook verschillende (natuurlijke) producten om sneller van je keelpijn af te komen.

Paracetamol

Paracetamol Sanias is geschikt voor milde (keel)pijn en/of koorts.

Lucovitaal

Het merk Lucovitaal biedt een hoestspray dat verzachtend werkt bij keelpijn

A. Vogel

Het merk A. Vogel heeft een keelspray speciaal voor keelpijn en irritatie van de mond en keel

Verzachtende producten

Gember kan de keelpijn verlichten. Daarnaast werken keelpastilles en zoethout verzachtend.

Komt de keelpijn vaker voor? Dan is het goed om de oorzaak hiervan nader te onderzoeken. Wellicht heeft de pijn te maken met je stemgebruik, een allergie of iets anders. Een (huis)arts kan jou hierbij helpen.

Keelpijn bij kinderen

Heeft jouw zoon of dochter een zere keel? Ook voor kinderen verkopen we verschillende producten tegen keelpijn. Het merk Daro biedt hoestdranken die geschikt zijn voor kinderen vanaf twee jaar en volwassenen:

  • Daro Alle Hoest Siroop bevat een op honing gebaseerd extract en extra vitamine C om de weerstand en het energieniveau te ondersteunen. Met een lekkere drop- en citrussmaak!
  • Daro Alle Hoest siroop Junior Drop-Keel Winegum is speciaal ontwikkeld tegen keelpijn bij de allerkleinsten onder ons. Omdat kinderen vaak van snoepjes houden, zullen ze de zoete smaak van deze hoestsiroop vast waarderen!
  • Daro Alle Hoest Siroop Drop-Anijs is een effectieve hoestdrank met drop-anijssmaak. Het geeft je keel een beschermend filmlaagje dat door de verzachtende eigenschappen van de siroop snel verlichting biedt bij droge hoest en kriebelhoest.

Tot slot

Werken de keelpijn tips niet of heb je last van langdurige keelpijn? Als de klachten na zeven dagen aanhouden, of zelfs verergeren, dan raden we aan om naar een arts te gaan. Hij of zij kan onderzoeken waar de zere keel vandaan komt en hoe je er weer vanaf komt.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com