Close
rimpels verminderen

Rimpels: 6 tips die echt helpen om rimpels te verminderen

18 Apr 2022 • 1 minuten

Maak jij je zorgen om rimpels of fijne lijntjes in je gezicht? Wij delen graag onze zes beste tips met je zodat ook jij weet hoe je dit verouderingsproces kan helpen vertragen.
Hoewel rimpels een onvermijdelijk onderdeel zijn van het ouder worden, is het niet zo dat jij je huid niet kan helpen terug te slaan! Van een gezichtsmassage tot het op de juiste manier verwijderen van je make-up, als je deze zes tips onderdeel maakt van je beautyroutine help jij je huid om rimpels en fijne lijntjes te verminderen.

Met deze tips voorkom en verminder je rimpels

1. Gebruik een zonnebrandcrème
Smeer je gezicht regelmatig in met zonnebrandcrème met een UVA-beschermingsfactor, hiermee kan je het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels vertragen. Uit Australisch onderzoek dat in 2013 in het vaktijdschrift Annals of Internal Medicine werd gepubliceerd, is gebleken dat het dagelijks smeren van zonnebrand kan helpen om huidveroudering op de langere termijn tegen te gaan.[1] Bij deelnemers die zich op dagelijkse basis insmeerden met zonneband was na 4,5 jaar geen aantoonbare toename in huidveroudering te zien. Deze groep vertoonde 24% minder tekenen van veroudering vergeleken met de controlegroep die de enkel zonnebrandcrème gebruikte wanneer ze zelf wilden.

2. Blijf zo veel mogelijk uit de zon
Probeer je huid niet te veel bloot te stellen aan direct zonlicht. Uv-licht triggert namelijk veranderingen in je huid. Deze triggers kunnen rimpels ontwikkelen, verschillen in pigment veroorzaken of bijvoorbeeld de elasticiteit of textuur van je huid beïnvloeden. Uit onderzoek dat in 2013 is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology blijkt dat 80% van de tekenen van huidveroudering in het gezicht van de deelneemsters veroorzaakt werd door Uv-licht.[2]

3. Gebruik dagelijks een dagcrème
Dagelijks een goede dag- en nachtcrème gebruiken zorgt ervoor dat je huid beter gehydrateerd blijft, zachter aanvoelt en dat de elasticiteit van de huid verbeterd wordt. Bepaalde gezichtscrèmes bevatten anti-ageing voedingstoffen zoals vitamine C en vitamine E, die je huid kunnen helpen om meer collageen – een belangrijke bouwsteen van de huid – te produceren. Het gebruiken van een crème die vitamine C en E bevat, kan helpen om de collageenproductie een kickstart te geven, zo blijkt uit onderzoek dat in 2012 is gepubliceerd in het tijdschrift Dermato Endocrinology.[3] Diezelfde studie heeft aangetoond dat een gezichtscrème met vitamine A je huid stimuleert om collageen en elastine te produceren.

4. Verhoog je vitamine E inname
Vitamine E is een krachtige antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van zonlicht, vervuiling en andere vrije radicalen die gelinkt worden aan (huid)veroudering. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine E-rijke voeding eet zoals notenzadenolijfolie en tarwekiemolie.

5. Masseer je gezicht
Trakteer jezelf op een gezichtsmassage. Een gezichtsmassage verbetert de doorbloeding en helpt de spieren in je gezicht te ontspannen. In 2016 bestudeerden Japanse onderzoekers de effecten van gezichtsmassages bij 12 vrouwen tussen de 30 en 54 jaar oud. Ze ontdekten dat de massages zorgden voor een vermindering van zichtbare lachrimpels en andere tekenen van huidveroudering.[3]

Zo sla je twee vliegen in één klap: terwijl je geniet van een heerlijke en rustgevende massage zorg je ervoor dat fijne lijntjes en rimpels onder of rondom de ogen en wangen, rimpels op je bovenlip en rimpels op je voorhoofd minder zichtbaar worden.

6. Verwijder je make-up op de juiste manier
Wrijf niet te krachtig wanneer je mascara of oogschaduw verwijdert. De huid rondom je ogen bevat minder olieklieren en collageen vergeleken met de rest van je huid, waardoor je een grotere kans loopt om in dit gebied fijne lijntjes te krijgen.Om rimpels onder de ogen te verminderen is het dus belangrijk om de huid rondom je ogen dus extra voorzichtig.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen:

1. American College of Physicians (ACP) Annals of Internal Medicine. Sunscreen and Prevention of Skin Aging. Geraadpleegd via: http://annals.org/aim/fullarticle/1691732/sunscreen-prevention-skin-aging

2. Hughes, MC, et al. Sunscreen and prevention of ageing: a randomised trial. Geraadpleegd via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23732711

3. Nishimura H, et al. Analysis of morphological changes after facial massage. Geraadpleegd via: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/srt.12345

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com