Close
header-blog-niacinamide-werking-dit-zijn-de-voordelen

Niacinamide werking: dit zijn de voordelen

01 Dec 2023 • 1 minuten

Heb je weleens gehoord van niacinamide? Dit ingrediënt - beter bekend als vitamine B3 - wordt steeds vaker in huidverzorgingsproducten gebruikt en dat is niet zo gek ook. Het heeft namelijk talloze voordelen voor de huid. Welke dat zijn, lees je hier! 
 

Wat is niacinamide?

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 die tegenwoordig in verschillende huidverzorgingsproducten, zoals serums, moisturizers en toners te vinden is. Het is een veelzijdig ingrediënt met talloze voordelen voor de huid. Niacinamide of niacine kun je niet alleen op je huid smeren, je kan het ook binnenkrijgen via voeding als eieren, groene groenten, bonen en ontbijtgranen.
 

Niacinamide werking: waar is niacinamide goed voor?

Niacinamide heeft verschillende voordelen voor de huid. Dit zijn ze onder meer: 

 • Niacinamide helpt roodheid te verminderen. Niacinamide heeft eigenschappen die roodheid in de huid kunnen verminderen of puistjes kalmeren. Dit maakt het een ideaal ingrediënt voor mensen met een gevoelige of acne-gevoelige huid.
 • Niacinamide reguleert de productie van talg. Onze huid produceert talg, een natuurlijke ‘olie’ die de huid beschermt. Niacinamide reguleert de productie van talg, wat extra voordelig is voor mensen met een vette huid. 
 • Niacinamide verbetert de barrièrefunctie van de huid. Van niacinamide is bekend dat het de beschermende barrièrefunctie van de huid versterkt en eiwitten in de huid opbouwt. Daarnaast zou het ook vocht insluiten om invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en uv-stralen, buiten te houden. Let op: gebruik wel altijd een zonnebrandcrème om je goed tegen uv-straling te beschermen.
 • Niacinamide helpt poriën te ontstoppen. Door de natuurlijke exfoliatie van de huid te bevorderen, worden dode huidcellen verwijderd en poriën vrijgemaakt van opgebouwd vuil en talg.
 • Niacinamide vermindert hyperpigmentatie. Niacinamide kan de verschijning van donkere vlekken en hyperpigmentatie verminderen door de productie van melanine, het pigment dat kleur geeft aan de huid, te vertragen.

Wanneer niacinamide gebruiken?

Wanneer niacinamide gebruiken?

Van nature maakt ons lichaam geen niacinamide aan, maar via voeding of supplementen kunnen we het toch binnenkrijgen. Het draagt bij aan een normale energiestofwisseling en  helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Heb je last van een onrustige huid? Dan is het aan te raden om huidverzorgingsproducten te gebruiken die niacinamide bevatten.


Hoe vaak kan je niacinamide gebruiken? 

Hoe vaak je niacinamide in je gezichtsverzorgingsroutine kunt gebruiken, hangt af van de niacinamideconcentratie in het product. Over het algemeen kan niacinamide in een concentratie van 2-5% dagelijks worden gebruikt zonder dat er problemen optreden. Je huidtype kan ook van invloed zijn. Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om het gebruik van niacinamide langzaam op te bouwen en te kijken hoe je huid erop reageert.

Heeft niacinamide bijwerkingen?

Heeft niacinamide bijwerkingen?

Als je niacinamide op je huid smeert, heeft het in principe geen bijwerkingen. Het is geschikt voor ieder huidtype en ook veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, zoals roodheid, irritatie, jeuk of een branderig gevoel. Krijg je hier onverwachts last van? Stop dan met het gebruik en raadpleeg een specialist.

Tot slot

Niacinamide is een veelzijdig en effectief ingrediënt in huidverzorging, dat verschillende voordelige effecten heeft. Het is belangrijk om rekening te houden met de concentratie van niacinamide in producten en om het gebruik langzaam op te bouwen als je een gevoelige huid hebt. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te weten te komen over dit veelbelovende ingrediënt en hoe het kan bijdragen aan een mooie, gladde huid.

 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com