Close
Zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken? Zo doe je dat!

10 Feb 2022 • 1 minuten

Door je wasmiddel zelf te maken bespaar je niet alleen een hoop geld, het is ook nog eens beter voor je kleding, je huid en het milieu! 

Laatste update: 10 februari 2022.

Zelf wasmiddel maken 

Zelf je eigen wasmiddel maken is hartstikke leuk en ook nog eens heel gemakkelijk! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je kan dankzij de essentiële oliën eindeloos variëren met geuren. Houd je van fris? Dan kan je gaan voor een lekkere citrusgeur. Ben je meer van de kruidige geuren, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor kaneel. 

Als jij je wasmiddel zelf maakt, weet je zeker dat er alleen maar natuurlijke ingrediënten inzitten. Dat is niet alleen beter voor je huid, maar ook voor het milieu. En door je wasmiddel zelf te maken bespaar je ook nog eens een hele hoop geld: de onderstaande ingrediënten zijn goed voor wel 65 wasbeurten en in een luchtdichte pot blijft je zelfgemaakte wasmiddel tot wel 3 maanden goed!  

Voor witte en gekleurde was 

Met onderstaand recept maak jij in een handomdraai je eigen wasmiddel. Voor de basis kan je zowel een vloeibare zeep als een zeepblok kiezen. Wij kozen voor een zeepblok en hebben kleine stukjes van de zeep geraspt. Hoe kleiner de zeep is hoe sneller hij oplost! 

Gebruik jij een apart wasmiddel voor je witte en gekleurde was? Door een schepje baking soda (natriumbicarbonaat) aan het basisrecept toe te voegen heb jij ook een versie voor je witte was. Baking soda heeft een reinigend effect en zorgt ervoor dat je witte was ook echt wit blijft.  

Ingrediënten 

40gr zeep (vloeibaar of zeepblok) 

2,5l gekookt water 

20 druppels essentiele olie 

2 tl baking soda 

Hoe maak je het zelfgemaakte wasmiddel? 

 Stap 1: Rasp of snijd 40g Allepo- of Marseillezeep in vlokken. Kook ondertussen 2,5l water. 

Stap 2: Voeg het gekookte water aan de zeepvlokken toe en roer tot de vlokken volledig zijn opgelost. 

Stap 3: Laat het mengsel afkoelen en doe er dan een flinke scheut appelazijn en 20 druppels van je favoriete essentiële olie bij.  

Stap 4: Verdeel het wasmiddel over twee flessen: eentje voor gekleurde was en een andere, met een voor de witte was. Voeg een handvol natriumbicarbonaat toe aan de fles met wasmiddel voor de witte was.  

Ga je het DIY-wasmiddel gebruiken? Zorg er dan voor dat je telkens goed schudden voor gebruik! 

Zelf wasmiddel maken

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com