Close
muggenbeet behandelen

Wat te doen bij een muggenbult?

22 Jul 2022 • 2 minuten

Zzzoem… Bij het horen van een mug krijgen de meeste mensen al stress. Want voor je het weet heb je een grote, rode muggenbult. Zo’n muggenbult ziet er niet mooi uit en jeukt vaak behoorlijk. Maar waarom krijg je na een steek een bult? En wat kan je doen om de jeuk te verminderen? Bekijk onze tips om muggenbeten te behandelen.

Wat is een muggenbult?

Wat is een muggenbult?

Een muggenbult is een rode, vaak jeukende bult op de huid. Deze bult ontstaat nadat een mug je heeft gestoken. De mug steekt met z’n naaldachtige snuit in je ader, waarna er een klein wondje ontstaat. Normaal gesproken stolt je bloed als je een wondje hebt, maar na een muggenbeet gebeurt dit niet. De mug gebruikt namelijk wat antistollingsmiddel zodat het bloed langer vloeibaar blijft. Zo heeft het insect  meer tijd om het bloed op te slurpen.

Waarom jeukt een muggenbult?

Waarom jeukt een muggenbult?

Zodra het antistollingsmiddel van de mug in aanraking komt met je bloed, maakt je lichaam histamine aan. Dat doet je lichaam om het speeksel van de mug te bestrijden. De histamine zorgt voor een plaatselijke allergie op de plek van de muggenbult. Deze allergische reactie bestaat meestal uit jeuk, een zwelling van de huid en een rode kleur. Oftewel, de klassieke muggenbult.

Wat te doen na een muggenbeet?

Wat te doen na een muggenbeet?

Onze belangrijkste tip: voorkom dat je geprikt wordt. Bekijk hier uitgebreid advies over het verjagen van muggen. Word je toch gestoken? Dan is het zaak om het gif eruit te zuigen. Dat kan met een speciaal uitzuigpompje, zoals de After Bite Extractor Uitzuigpomp. Dit pompje biedt eerste hulp bij muggenbulten en andere insectenbeten. Heb je geen pompje of wil je de jeuk extra verlichten? Met deze producten kan je jouw muggenbeet behandelen:

Physalis Roll-on Insect Bite

Physalis Roll-on Insect Bite

Een natuurlijke remedie bij muggenbulten. De mix van 13 etherische oliën kalmeert de huid na een insectenbeet.

De Tuinen Na De Beet Gel

De Tuinen Na De Beet Gel

De speciale formule van echinacea, eucalyptus en citroengrasolie heeft verzachtende eigenschappen voor de huid.

Holland & Barrett Anti-Jeuk Crème

Holland & Barrett Anti-Jeuk Crème

Deze crème is speciaal ontwikkeld voor een droge, geïrriteerde en jeukende huid. Hiermee verminder je de jeuk van muggenbulten.

Wat kan ik verder doen tegen de jeuk van een muggenbult?

Wat kan ik verder doen tegen de jeuk van een muggenbult?

Er zijn diverse, natuurlijke middelen tegen de jeuk van een muggenbult. De eerste is (appelcider)azijn. Azijn is zo zuur dat de jeuk erdoor vermindert. Daarnaast heeft azijn een ontsmettende werking. Doe wat azijn op een watje en dep je muggenbult hiermee om de jeuk te verminderen. Een andere optie is aloë vera gel: het heeft een kalmerende werking en verkoelt de huid. Tot slot smeren sommige mensen tea tree olie op hun insectenbeten. Deze olie ontsmet wondjes en vermindert zwellingen. Dat komt goed van pas bij muggenbeten.

Sommige dingen kun je beter niet doen. Zo maakt krabben de jeuk alleen maar erger. Bovendien kan je hiermee de beschermlaag van je huid beschadigen. En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt. Ons advies is: smeer de muggenbult in met een anti-jeukmiddel, maar laat ‘m daarna met rust.

Wat te doen tegen een allergische reactie op een muggenbeet?

Wat te doen tegen een allergische reactie op een muggenbeet?

In feite veroorzaakt elke muggenbeet een kleine, allergische reactie: de muggenbult. Vaak zijn de klachten mild en trekken deze snel weg. Toch hebben sommige mensen erg veel last van de muggenbeet. Deze mensen maken na een beet extra histamine aan, waardoor de allergie groter is. Zo kunnen jonge kinderen na een muggenbeet kleine bultjes over hun hele lichaam ontwikkelen. En volwassenen die overgevoelig zijn voor muggenbeten krijgen soms zeer pijnlijke blaren. 

Bij een bovengemiddelde allergie voor muggenbulten kan een arts antihistaminica voorschrijven. Deze medicijnen vertragen de allergisch reactie waardoor de jeuk en zwelling worden verlicht. Een arts kan jou hier meer over vertellen.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten

Bescherm jezelf tegen muggenbeten

Een muggenbeet kan behoorlijk jeuken! Hoewel de beet goed te behandelen is, raden wij aan om jezelf zo goed mogelijk tegen muggen te beschermen. Dan weet je zeker dat je zo min mogelijk muggenbulten oploopt. Hoe je dat doet, lees je op onze adviespagina muggen verjagen.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com