Close
afvallen is voor sommigen makkelijker

Waarom is afvallen voor sommige mensen makkelijker dan voor anderen?

21 Oct 2022 • 1 minuten

Als je gewicht wil verliezen moet je meer calorieën verbranden dan binnenkrijgen. Klinkt simpel toch? Maar waarom hebben dan toch zoveel mensen moeite met afvallen of op gewicht blijven?

Klopt jouw data?
Om af te vallen moeten jouw cijfers kloppen. Hoeveel calorieën krijg je binnen en hoeveel verbrand je er? Helaas is een inschatting vaak niet voldoende. Zelfs al doe je een goede schatting, dan nog is het niet gek als je er zo’n 10% naast zit. En dit percentage kan al snel verder omhoog schieten als je even niet oplet. Je calorie-inname wordt vaak onderschat, terwijl het activiteitsniveau juist vaak weer wordt óverschat. En daardoor wordt vaak niet het gewenste resultaat in de gewenste tijd behaald.
De oplossing? Calorieën tracken en meer inzicht krijgen in jouw voedingspatroon en sportieve activiteiten.

De kwaliteit van voeding is belangrijk
Als je wilt afvallen, wordt de kwaliteit van voeding nog belangrijker. Mensen die met succes kilo’s kwijtraken (en vervolgens op gewicht blijven) krijgen over het algemeen veel vitamines, mineralen, micronutriënten en vezels binnen. Ze letten op de juiste hoeveelheid eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde essentiële vetten. Ook als bepaalde voeding wel in jouw caloriebudget past, hoeft dit niet automatisch te betekenen dat het ook optimaal is voor het verliezen van gewicht. Uiteindelijk zorgen de juiste keuzes ervoor dat jij je dieet beter kan volhouden.

Ook spiermassa is belangrijk
Als iemand meer spiermassa heeft dan jij, dan zal diegene waarschijnlijk ook sneller afvallen. En dat terwijl diegene meer calorieën eet. Oneerlijk? Niet echt. Dit komt omdat spieren direct gerelateerd zijn aan de stofwisseling en de hoeveelheid energie die je lichaam verbrandt. Voeg daarom een vorm van krachttraining toe aan je trainingsschema. Dit zorgt er niet alleen voor dat je sneller gewicht verliest, maar je lichaam krijgt hierdoor ook meer vorm en wordt – natuurlijk – sterker.

Valkuilen
Houd je eerlijk al je voeding bij? Cheatdays, een chocolaatje hier en een koekje daar… deze kleine extraatjes zorgen onbewust toch voor een plus in je caloriebudget. Consistentie werkt natuurlijk het beste, al moet een lekkernijtje op zijn tijd best kunnen.

Elke dag bewegen
Actieve mensen vinden het makkelijker om af te vallen. Fysiek werk en drukke dagen zorgen voor een hoog verbrandingsniveau, zonder zelfs maar aan de sportschool te hoeven denken. Alle extra beweging is mooi meegenomen, hoe minimaal dan ook. Van vaker opstaan om wat te drinken te halen tot een extra blokje om bij het uitlaten van de hond. Probeer wat meer te bewegen en je zult vanzelf wat gewicht verliezen.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com