Close
skinconditions-collageen

Wat is collageen en wat doet het voor jouw gewrichten?

18 Apr 2022 • 1 minuten

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben last van artritis. Het risico op deze aandoening die pijn, stijfheid en zwellingen in de gewrichten veroorzaakt, neemt toe naarmate we ouder worden. Bekende supplementen die ondersteuning bieden bij artritis zijn glucosamine en chondroïtine, maar wist je dat collageen ook kan helpen? Ontdek hier wat collageen voor jouw gewrichten kan doen!

Wat is collageen?

Collageen is het eiwit dat ons lichaam aan elkaar ‘kleeft’ – het woord collageen komt zelfs van het Griekse woord voor lijm, ‘kólla’. Collageen geeft kracht, structuur en elasticiteit aan onze huid, botten, spieren, pezen, kraakbeen en bloedvaten. Het lichaam kan zelf collageen aanmaken met voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine C en koper. Verder kun je collageen vinden in vlees, bottenbouillon en gelatine. Naarmate we ouder worden, vertraagt ​​onze collageenproductie. Je kraakbeen wordt hierdoor dunner en vatbaarder voor slijtage.

Hoe helpt collageen onze gewrichten?

Bij een onderzoek uitgevoerd door de Harvard Medical School en het Tufts Medical Center Boston, namen 30 patiënten met artritis gedurende 48 weken een supplement voor hun artritis. De ene helft kreeg een collageensupplementen en de andere helft kreeg een placebo. MRI-scans toonden aan dat de collageengroep na een jaar significante hergroei van beschadigd kraakbeen hadden.

In een ander onderzoek werd ontdekt dat collageen mogelijk ook kan helpen bij reumatoïde artritis. Tijdens dit onderzoek kregen mensen met reumatoïde artritis drie maanden lang collageen toegediend. Na deze maanden ervaarden de patiënten verminderde gewrichtspijn en zwelling.

Volgens de onderzoekers kan een lage dosis collageensupplementen helpen bij reumatoïde artritis doordat collageen ontstekingsreacties vermindert die gewrichtspijn veroorzaken.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen:

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com