In je yoghurt, door een dressing en zelfs in brood: suiker vind je bijna overal in terug. En vaak hebben we dat niet eens in de gaten! Suikers zitten namelijk ook vaak verstopt in producten waar je het niet van vermoedt, of worden soms op de verpakking onder een andere naam vermeld.
Houd je van zoet, maar wil jij je suikerinname en beetje beperken? Dan zou je zoetstoffen kunnen gebruiken ter vervanging van suiker.
Suikervervangers zijn stoffen die gebruikt worden om suiker te vervangen. Ze worden aan bepaalde producten toegevoegd om ze zoeter te maken. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak, maar het grote verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Benieuwd welke (natuurlijke) suikervervangers er allemaal zijn? Wij laten je graag kennis maken met ons uitgebreide assortiment aan suikervervangers:
Honing is een natuurproduct dat bijen maken uit de nectar van bloemen. Dit stroperige goedje bestaat voor 80% uit sucrose, wat betekent dat honing een samenstelling heeft van onder andere fructose, glucose en andere suikers.
Een echte suikervervanger kan je honing dus niet noemen. Maar wil je voor een gezonder alternatief gaan dan geraffineerde tafelsuiker, dan is rauwe honing zeker een optie. Dit komt doordat rauwe honing, in tegenstelling tot suiker, allerlei gezonde voedingsstoffen zoals B-vitaminen en mineralen bevat. Daarnaast bevat honing een aantal ingrediënten die een antibacteriële werking hebben.
Hoewel een beetje suiker op zijn tijd echt geen kwaad kan, kunnen zoetstoffen wel een fijn alternatief voor suiker zijn. Zeker voor diabeten of mensen die op hun gewicht moeten letten. Suikervervangers bevatten namelijk geen of bijna geen calorieën en veroorzaken daarnaast ook geen tandbederf.
Betekent dit dat je dan onbeperkt, veilig zoetstoffen kan gebruiken? Nee, zoals bij alles geldt ook hier: een beetje kan geen kwaad, maar gebruik ook zoetstoffen met mate. Hoewel zoetstoffen een aantal voordelen hebben ten opzichte van suiker, heeft onderzoek ook aangetoond dat een te veel aan zoetstoffen nadelige effecten kunnen hebben op onze darmbacteriën.
Let dus zowel met suiker, als met zoetstoffen op. Probeer waar mogelijk producten te nemen die van zichzelf al zoet zijn zoals fruit of zuilvelproducten, of nog beter: probeer helemaal geen suiker of zoetstoffen te nemen. Zo wen je gelijk een stuk minder aan een zoete smaak.