Alles over

Zonneallergie


Heb jij last van jeuk en/of rode bultjes nadat je in de zon bent geweest? Misschien heb je last van zonneallergie. Sommige mensen hebben dit hun hele leven, anderen krijgen het opeens van de ene op de andere dag. Hier lees je wat zonneallergie is, hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kunt doen.

 

Wat is zonneallergie?


Zonneallergie is een allergische reactie van de huid op uv-straling. Uv-straling zit in zonlicht, maar ook onder de zonnebank word je blootgesteld aan deze ultraviolette straling. Deze allergie uit zich in huiduitslag, met name op de lichaamsdelen die in de zon zijn geweest. De medische term voor zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PLE).

 

Hoe ontstaat zonneallergie?


Zonneallergie kan ontstaan als je huid wordt blootgesteld aan de UV-straling. Meestal gebeurt dit na een warme lentedag of op een zonnige dag tijdens wintersport. Maar het kan ook ontstaan na een bezoekje aan de zonnebank, of als je achter glas in de zon hebt gezeten.

Op de momenten dat zonneallergie optreedt, is je huid nog niet gewend aan de sterke UV-straling en kan hierdoor overgevoelig reageren. Dit gebeurt meestal al een paar uur nadat je in de zon bent geweest. Soms treedt de allergische reactie pas na enkele dagen op.

Zonneallergie kan in principe bij iedereen voorkomen. Wel hebben mensen met een lichte huid vaker last van deze allergische reactie dan mensen met een donkerdere huid en mensen die snel bruin worden in de zon. Zonneallergie komt bij zowel bij mannen als vrouwen voor en kan op iedere leeftijd ontstaan. Ook als je voorheen altijd goed tegen de zon kon, kan je opeens last krijgen van zonneallergie.

 

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?


Veelvoorkomende symptomen van zonneallergie zijn rode bultjes, blaasjes, jeukende plekjes en schilfertjes op de huid. Deze huiduitslag komt vooral voor op je gezicht, armen, handen of hals. Maar de symptomen kunnen zich ook uitbreiden naar lichaamsdelen die helemaal niet in de zon zijn geweest. Dan kun je bijvoorbeeld uitslag krijgen op je armen, ook al droeg je lange mouwen. Meestal duurt zonneallergie enkele dagen en verdwijnen de klachten vanzelf weer.

Wat te doen tegen zonneallergie?


Wil jij weten hoe je zonneallergie kan voorkomen en behandelen? Wij zetten de beste producten en tips tegen zonneallergie voor jou op een rij.

Zonneallergie voorkomen

De belangrijkste tip tegen zonneallergie is: bouw de blootstelling aan zonlicht langzaam op, dan went je huid aan de straling. Probeer tussen 11:00 en 15:00 niet uit de zon te blijven; dan is de zonkracht het sterkst. Ook is het verstandig om en je huid royaal en regelmatig in te smeren met een goede zonnecrème.

Zonneallergie behandelen

Heb jij op dit moment zonneallergie en wil je hier zo snel mogelijk vanaf? Dan kun je het beste uit de zon blijven totdat de vlekjes verdwijnen. Verder kun je jouw huid verzorgen met onze zonneallergie producten. Hydrateer je huid bijvoorbeeld met de De Tuinen Aloe Vera Gel 98% of help je huid herstellen met een Calendulazalf.

 

Zonneallergie bij kinderen


Ook kinderen en baby’s kunnen zonneallergie krijgen. Om dat te voorkomen hebben we enkele tips. Probeer dit te voorkomen door je kindje zo weinig mogelijk bloot te stellen aan fel zonlicht. Bedek de huid van je kleintje met kleding en bescherm de hoofdhuid met een zonnehoed of pet. En vergeet de zonnecrème voor jouw baby of kind niet!

Heeft jouw kind al een allergische reactie op de zon? Koel de huid voorzichtig met een natte doek en verlicht de jeuk met talkpoeder of aloë vera gel. Probeer er ook voor te zorgen dat je kind niet aan de huid krabt, dat zal de jeuk alleen maar verergeren.

 

Medisch advies bij zonneallergie


In de meeste gevallen verdwijnt de zonneallergie vanzelf weer, helemaal als je jouw huid de juiste verzorging geeft. Houden de zonneallergieklachten langer dan tien dagen aan of verergeren ze? Dan adviseren we je om contact op te nemen met je huisarts.