Close
spf zonnebrand

Alles over SPF, de Sun Protection Factor in zonnebrand

24 Mar 2023 • 1 minuten

Wist je dat je ook als het bewolkt is er goed aan doet om SPF te gebruiken? En dat je zelfs achter glas uv-schade kan oplopen? Dat en nog veel meer leuke weetjes ontdek je in onze infographic over SPF. Dat en nog veel meer leuke weetjes ontdek je in onze infographic over SPF. Op deze pagina lees je alles over SPF, de Sun Protection Factor, in het Nederlands ook wel de zonbeschermingsfactor.
Wat is SPF?
SPF staat voor ‘Sun Protection Factor’, in het Nederlands ook wel zonbeschermingsfactor genoemd. Het is een waarde die aangeeft in welke mate zonnebrandcrème je huid beschermt tegen de schadelijke uv A- en uv B-straling van de zon.

Het SPF-cijfer in zonnebrand varieert doorgaans van SPF 15 tot SPF 50+. Het factorcijfer staat voor het aantal keer dat je langer in de zon kan blijven zonder te verbranden. Bijvoorbeeld: als je huid na 10 minuten in de zon verbrandt, wordt dat met een SPF 30 verlengd naar 300 minuten. 
Hoe werkt SPF en waarom is SPF belangrijk?
SPF beschermt tegen schadelijke straling van de zon door de zonnestralen te absorberen of te reflecteren. Er zijn twee soorten straling waar SPF je huid tegen beschermt:
  • Uv A-stralen dringen dieper door in de huid en zorgen voor vroegtijdige huidveroudering.
  • Uv B-stralen dringen minder diep door in de huid, maar zorgen voor DNA-schade en het verbranden van de huid.
Zonnebrand met SPF gebruiken, is belangrijk om vroegtijdige veroudering en huidkanker op latere leeftijd te vermijden.
Waar zit SPF in?
SPF zit in zonnebrand, maar ook aan sommige andere verzorgingsproducten wordt SPF toegevoegd. Denk dan bijvoorbeeld aan dagcrème met SPF en lippenbalsem met SPF. Zo is je huid meteen ook beschermd tegen de zon en hoef je geen zonnebrand meer te smeren. Kom je op zonnige dagen vaak in de zon, dan doe je er wel goed aan om extra zonnebrand te smeren.

Welke SPF heb ik nodig?

Welke SPF jij nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren: 

  • Je huidtype. Heb je een huid die snel verbrandt? Kies dan voor een hogere factor, zoals zonnebrand met SPF 50. Ook als je huid niet snel verbrandt, is het echter belangrijk om SPF te gebruiken, want de straling kan je huid nog steeds aantasten. Je kan dan wel voor een lagere SPF-factor kiezen, zoals zonnebrand met SPF 30.
  • Je locatie. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen, hoe sterker de uv-straling. Houd er dus rekening mee dat als je op reis gaat naar een tropisch land, je best een zonnebrand met een hogere SPF meeneemt. 
  • Het tijdstip in de zon en duur van de blootstelling. Tussen 12 en 15 uur is de uv-straling het sterkst, dus dan gebruik je het best een zo hoog mogelijke factor. Ook als je urenlang in de zon bent, kies je het best voor een hoge bescherming en doe je er goed om elk anderhalf uur opnieuw te smeren, zeker nadat je in het water bent geweest. 

Tot slot: onderschat het belang van SPF niet

Tot slot nog dit: huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker.1 Het aantal diagnoses ligt ook hoog in vergelijking met andere landen. Dit komt onder meer door verschillen in leefgewoonten (bijvoorbeeld relatief vaak reizen) en genetische kenmerken. De zon zorgt voor een goed humeur en een dosis vitamine D, maar geniet dus wel op een veilige manier - mét SPF - van het zonnetje.

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast.

Bronnen

 
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com