Close
Organicup

Start jouw #NewPeriod met AllMatters: makkelijker, gezonder en duurzamer

23 Nov 2021 • 1 minuten

De menstruatiecup van AllMatters (OrganiCup) is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor maandverband of tampons. Een menstruatiecup kan keer op keer hergebruikt worden, hoeft maar twee keer per dag geleegd te worden en gaat tot wel 10 jaar mee! Kortom, de AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup is duurzamer, hygiënischer én goedkoper dan tampons en maandverband.

Genoeg redenen om tampons en maandverband voorgoed af te zweren, zou je zeggen. Toch blijven we in groten getale maandverband en tampons gebruiken. Samen met AllMatters (OrganiCup) overtuigen we je daarom graag van de voordelen van de menstruatiecup.

Wat is een menstruaticup?

Een menstruatiecup is een siliconen bekertje dat je menstruatiebloed opvangt. De cup is gemaakt van soepel, buigzaam materiaal. Je gebruikt het als alternatief voor maandverband of tampons en – net als bij een tampon – draag je het tijdens je menstruatie inwendig.
“Dat past toch nooit”, denk je nu misschien. Op het eerste oog ziet de menstruatiecup er inderdaad best groot uit vergeleken met een tampon. Voor je de menstruatiecup inbrengt, vouw je de cup echter samen zodat deze gemakkelijk in te brengen is. De cup klapt na het inbrengen vanzelf weer uit. Je zult zien dat een gevouwen cup niet zo heel veel groter is dan een tampon.

De AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup is verkrijgbaar in drie verschillende maten, zodat er altijd een menstruatiecup is die goed bij jou past. Welke maat het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld je leeftijd en of je zwanger bent geweest of niet. Zo is de AllMatters (Organicup) Menstruatiecup Mini in het bijzonder geschikt voor tieners, de AllMatters (OrganiCup) Maat A voor vrouwen die niet vaginaal bevallen zijn en de AllMatters (Organicup) Maat B voor vrouwen die wel vaginaal bevallen zijn.

Is het moeilijk om de cup in te brengen?

Net zoals bij de eerste keer je lenzen indoen of de eerste keer een tampon inbrengen, kan ook de menstruatiecup inbrengen even wennen zijn. Dus geef niet op als het niet meteen lukt. Het inbrengen en verwijderen van de cup vergt misschien wat oefening, maar oefening baart kunst: na twee à drie menstruaties hebben de meeste vrouwen het handigheidje onder de knie.

En als je het eenmaal weet hoe je de cup goed inbrengt, is het supersimpel en wil je waarschijnlijk niet anders meer. Uit een analyse van meer dan 40 studies, gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, is gebleken dat het overgrote merendeel van de vrouwen die de menstruatiecup uitgeprobeerd heeft, uiteindelijk door wil gaan met het gebruik van de menstruatiecup.[1] En dat is natuurlijk niet zonder reden!

Nooit meer doorlekken

Als je de menstruatiecup correct hebt ingebracht, klapt de cup open en zuigt hij zich vacuüm. Hierdoor blijft de cup op z’n plek zitten en is lekken uitgesloten. Door het zachte, flexibele materiaal voel je de AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup bovendien helemaal niet zitten. Je kan ‘m tot wel 12 uur lang dragen en je kan er gewoon alle dingen mee doen die je normaal ook doet, zoals sporten, slapen en zwemmen.

Ook als je een zwaardere menstruatie hebt, kan je de AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup prima gebruiken. Juist omdat een menstruatiecup 3 keer meer opneemt dan een tampon is de menstruatiecup bijzonder geschikt als je veel bloed verliest tijdens je menstruatie. Leeg de cup dan gewoon wat vaker dan twee keer per dag.

Goed voor het milieu én voor je portemonnee

Wist je dat de gemiddelde menstruerende vrouw in haar leven zo’n 125 tot 150 kilo aan tampons of maandverband weggooit? Dit hygiënische afval is niet recyclebaar.

Een menstruatiecup is veel duurzamer omdat je de cup keer op keer kunt hergebruiken. Het geeft geen afval én gaat bovendien wel 10 jaar mee. Dat is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Geen schadelijke stoffen

Maandverband en tampons hebben een absorberende werking, waardoor het vrijgekomen menstruatiebloed in het verband of de tampon opgenomen wordt. Op deze manier wordt echter niet alleen je menstruatiebloed, maar ook gezond vaginaal vocht geabsorbeerd. Dit kan vervolgens leiden tot vaginale ongemakken zoals droogheid en irritaties.
De AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup is gemaakt van 100% zachte, medische siliconen. Dit lichaamsvriendelijke materiaal verstoort de pH-waarde van de vagina niet. En omdat de cup het bloed opvangt in plaats van absorbeert, voorkom je droogheid, irritaties én nare geurtjes.

Ideaal voor op reis

Met de AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup kan je niet alleen gewoon sporten (en dus ook gewoon op je kop staan, salto’s maken en yogaën), maar de menstruatiecup van AllMatters (OrganiCup) is tevens je ideale reisgenoot!

Je hebt geen gedoe meer met het verwisselen van tampons of maandverband in een klein vliegtuig- of treintoilet en je hoeft ook niet steeds maandverband of tampons mee te slepen.
Bovendien kan je met de AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup gewoon ongestoord zwemmen als je ongesteld bent, zonder je zorgen te hoeven maken over een uitstekend touwtje: de menstruatiecup zit volledig inwendig en steekt, in tegenstelling tot een tampon, dus niet uit.
Ook als je gaat kamperen of backpacken is de menstruatiecup ideaal: met de menstruatiecup creëer je geen afval en kan je de cup dus overal verwisselen. Als er geen stromend water in de buurt is, kan je de cup bovendien ook met wat wc-papier en een waterflesje schoonmaken. Maak de cup later als je wel weer stromend water hebt extra goed schoon. Hiervoor kan je eventueel ook de cupvriendelijke zeep van AllMatters (OrganiCup) gebruiken.

Onze tips

Overtuigd om over te stappen op de AllMatters (OrganiCup) menstruatiecup? Met deze tips ben jij écht helemaal klaar voor jouw #newperiod!

 • Oefen voor je ongesteld bent vast met het inbrengen van de cup.
 • Als je het in het begin nog een beetje spannend vind of niet helemaal zeker weet of je cup wel goed zit, kan je er altijd voor kiezen om er de eerste paar keer nog een inlegkruisje bij te dragen.
 • Vind je het lastig om de menstruatiecup in te brengen? Gebruik dan wat water of glijmiddel. En het allerbelangrijkste? Probeer te ontspannen! Alle begin kan lastig zijn maar geloof ons, straks wil je waarschijnlijk niet meer anders!
 • Heb je last van een zware menstruatie? Geen probleem! Leeg de cup dan gewoon wat vaker dan 2 keer per dag.
Bronnen:
1. Eijk, A van, et al. Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety and availability: a systematic review and meta-analysis. Geraadpleegd via: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30111-2/fulltext
 • Bancontact
 • MasterCard
 • Visa
 • AmericanExpress
 • IDeal
 • Instagram
 • Facebook
© 2023 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com