Close
Weerstand verhogen

Je weerstand verhogen met Holland & Barrett

17 May 2023 • 6 minuten

Gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en genoeg slapen helpen je om je weerstand op peil te houden, maar het kan best lastig zijn om hier altijd goed op te letten. En dat terwijl we ons immuunsysteem (onze weerstand) hard nodig hebben.

Als je immuunsysteem verzwakt is, neemt je weerstand af en ben je vatbaarder voor virussen, bacteriën, schimmels en andere ongewenste indringers.  Hoewel de een van nature een sterkere weerstand heeft dan de ander, kan je met een paar simpele tips & tricks je weerstand verhogen. Wij delen graag onze beste tips om je weerstand te verhogen en laten je zien welke van onze vitamines en mineralen je hierbij kunnen helpen.

Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Je weerstand is een andere benaming voor je immuunsysteem, ook wel afweer genoemd. Je immuunsysteem is het verdedigingsorganisme van je lichaam. Het is continue op zoek naar bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die je lichaam proberen binnen te dringen. Zonder een goed functionerend immuunsysteem zou ons lichaam continue vatbaar zijn voor dit soort aanvallen van buitenaf en zouden we voortdurend ziek worden. Een goede weerstand of afweer zorgt er dus voor dat je lichaam beter in staat is om deze ziekmakers aan te pakken.

Wil jij jouw weerstand graag een boost geven? Met deze 4 tips kan jij op een natuurlijke manier jouw weerstand verhogen.

1. Neem genoeg rust

Probeer iedere nacht 6 tot 8 uur te slapen. Een slaaptekort heeft niet alleen invloed op je humeur en concentratievermogen, maar te weinig slaap maakt je ook vatbaarder voor bacteriën en virussen.[1]

Heb je regelmatig moeite om in slaap te vallen en lig je soms eindeloos schaapjes te tellen? Probeer als je in bed ligt niet nog eindeloos te scrollen op je telefoon, zorg voor een goed matras en een comfortabel hoofdkussen en drink ’s avonds laat geen cafeïne en alcohol meer. Kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Kruidensupplementen kunnen je nachtrust ondersteunen en je helpen om lekker uitgerust wakker te worden. Neem bijvoorbeeld een valeriaansupplement of drink ’s avonds voor je gaat slapen een kop kamillethee ter ontspanning.

2. Blijf in beweging

Probeer voldoende te bewegen en ga regelmatig naar buiten. Sporten en regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je lichaam en je conditie, maar ook voor je hoofd. Sporten kan je helpen om je hoofd leeg te maken en kan daarom ook helpen bij stress. Als je gestrest bent, lig je bovendien vaak langer te piekeren waardoor je ook weer slechter slaapt.

Wetenschappelijk onderzoek suggereert bovendien dat regelmatig bewegen een positieve invloed heeft op je weerstand.[2]  Ga nu niet meteen iedere week een marathon rennen, want te intensief sporten kan juist een tegenovergesteld effect hebben. Dus neem bijvoorbeeld gewoon wat vaker de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto en ga een extra rondje wandelen tijdens je lunchpauze.

3. Zorg voor een goede hygiëne

Denk je er wel eens over na hoe vaak jij je gezicht aanraakt? Waarschijnlijk doe je dit vaker dan je denkt. Veel virussen en bacteriën worden overgedragen via je handen. Als je vervolgens (ongemerkt) je gezicht aanraakt, loop je het risico dat je jezelf besmet. Was je handen daarom regelmatig met water en zeep. Geen kraan in de buurt? Gebruik dan een hygiënische handgel.

Gooi gebruikte zakdoekjes direct weg en maak kranen, deurklinken, liftknopjes en deurklinken regelmatig schoon. Vergeet ook niet om regelmatig je nagels te knippen, lange nagels zijn namelijk een ideale schuilplaats voor ziektekiemen, virussen en bacteriën.

4. Eet gezond en gevarieerd en zorg dat je voldoende vitamines binnenkrijgt

Een gezond en gevarieerd eetpatroon bestaat uit o.a. volkorenproducten, noten, peulvruchten, vette vis fruit en groenten. De ene groente is de andere niet, dus kies voor veel kleur en veel variatie op je bord.
Ook zijn er bepaalde voedingsstoffen die je nét dat beetje extra geven. Denk hierbij aan ‘superfoods’ zoals acai bessen, pompoenpitten, gember, knoflook, honing en citrusvruchten, of aan probiotische voeding zoals tempeh, kimchi, augurken, kumbucha en zuurkool.

In principe zou je door gezond en gevarieerd te eten alle vitamines binnen moeten krijgen die je nodig hebt. Wel bestaan er voor bepaalde groepen speciale adviezen; zo wordt veganisten aangeraden om extra B12 bij te slikken om een vitamine B12-tekort te voorkomen en hebben mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken en ouderen een hogere behoefte aan vitamine D.

Welke vitamines en mineralen helpen je weerstand verbeteren?

Omdat het niet altijd lukt om gezond te eten en precies de voedingstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn op je gezonde en gevarieerde voeding. Kies bijvoorbeeld voor een multivitamine als je wel een extraatje kan gebruiken. Ook bepaalde kruiden zoals echinacea kunnen je weerstand een boost geven.

‘Hoe meer hoe beter’ gaat voor vitamines en andere supplementen echter niet op: het is dus niet zo dat je door meer vitamines bij te slikken ook een hogere weerstand krijgt. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Deze vitamines en mineralen helpen je weerstand verhogen:

Vitamine A
Vitamine A is niet alleen goed voor je gezichtsvermogen, maar is daarnaast ook belangrijk voor de huid en helpt bij de normale werking van je slijmvliezen. Onze huid en slijmvliezen zijn de eerste verdedigingslinie tegen indringers van buitenaf. Zo ondersteunt deze vitamine de afweer van je lichaam en zorgt zo mede voor een goede weerstand.

Vitamine A zit onder andere in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en ei. Ook is het vaak toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten. Je lichaam kan vitamine A aanmaken uit bèta-caroteen (provitamine A) dat o.a. in wortel, broccoli, spinazie, tomaat en zoete aardappel zit.

Vitamine B12
Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau en helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Ook is deze vitamine goed voor de gemoedstoestand. Als je stress hebt en veel ligt te piekeren, heb je vaak moeite met ontspannen – wat weer kan leiden tot een slaaptekort. Dat kan weer invloed hebben op je weerstand.

Met vitamine B12 geef jij je weerstand een boost. Heb je moeite om voldoende B12 binnen te krijgen, bijvoorbeeld omdat je veganistisch eet? Kies dan voor een vitamine B12-supplement.

Vitamine C
Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden. Daarnaast voorziet vitamine C het lichaam van extra ijzer, een mineraal dat ook een positieve invloed heeft op je weerstand.

Heb je moeite om dagelijks voldoende groente en fruit te eten? Dan kan een vitamine C-supplement een welkome aanvulling zijn. Kies bijvoorbeeld voor Holland & Barrett Vitamine C Timed Release, 1500mg. Dit hooggedoseerde vitaminesupplement is geschikt voor veganisten en bevat geen toegevoegde suikers.

IJzer
IJzer zit o.a. in vlees, vis en kip, maar ook in aardappelen, groene groenten, volkorenbrood en noten. IJzer helpt net als vitamine B12 vermoeidheid te verminderen, is goed voor je geheugen en helpt het immuunsysteem.

Bij ons vind je ijzer in capsules, tabletten en in vloeibare vorm. Holland & Barrett IJzer + Vitamine C bevat naast ijzer ook vitamine C, dat de ijzeropname verhoogt.

Vitamine D
Vitamine D staat ook wel bekend als de zonnevitamine. Zonlicht is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D. In tegenstelling tot andere vitamines, haal je vitamine D dus niet primair uit je voeding. Of je voldoende vitamine D binnenkrijgt, ligt dan ook niet zo zeer aan je eetpatroon, maar hangt voornamelijk af van je blootstelling aan de zon.

Zeker nu we allemaal zo veel thuiszitten kan een vitamine D-supplement een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse voeding.* Vitamine D-supplementen worden aanbevolen voor mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken met bijvoorbeeld een sluier, mensen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar.

Zink
Zink is een belangrijk mineraal dat de afweer van je lichaam ondersteunt en zo een positieve invloed heeft op je weerstand. Zink zit onder andere in kaas, eieren, noten, kikkererwten en schaaldieren.

Benieuwd naar ons hele weerstandsassortiment?

Dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen. Neem contact op met je huisarts of specialist voor je de adviezen op deze website toepast. *De goedgekeurde maximale dosering vitamine D voor volwassenen is 100mcg per dag. De geschikte dosering is per persoon verschillend en verschilt op basis van bijvoorbeeld leeftijd, jaargetijde en huidskleur.
 
Bronnen:
1. S. Cohen et al. Sleep Habits and Susceptibility to the Common Cold. Geraadpleegd via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2629403/
2. Medicine Plus. Exercise and immunity. Geraadpleegd via: https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm
  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com