Close
Overgang

Overgang: wat is het en wat zijn de symptomen?

05 Mar 2024 • 5 minuten

De overgang: elke vrouw krijgt ermee te maken. Er wordt vaak gedacht dat de menopauze synoniem is voor de overgang, maar dat is niet zo. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie, en de overgang is de periode voor en na de menopauze. Daarom wordt de overgang opgedeeld in de premenopauze, menopauze en postmenopauze. Maar hoe ziet dat proces er precies uit en wat zijn de verschijnselen? We zetten het voor je op een rij.

Wat is de overgang?

Wat is de overgang?

De overgang is de gehele periode van voor, tijdens en na de laatste ongesteldheid, de menopauze. Het is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. Deze fase gaat gepaard met hormonale veranderingen. Sommige vrouwen merken weinig van de overgang, anderen krijgen overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en vermoeidheid.

Wanneer ben je in de overgang?

Wanneer ben je in de overgang?

Je raakt in de overgang als het proces naar je laatste menstruatie is begonnen. De laatste menstruatie (menopauze) vindt gemiddeld op 51-jarige leeftijd plaats, maar dit kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. De overgang kan al (ruim) voor de laatste menstruatie beginnen. Die periode heet de premenopauze. Ook na de laatste menstruatie kan je nog een (lange) tijd overgangsverschijnselen hebben. Die periode heet de postmenopauze.

Hoe weet je of je in de overgang bent?

Hoe weet je of je in de overgang bent?

Dat merk je aan je lichaam: je menstruatie wordt onregelmatiger en je kan opvliegers krijgen. Slik je de pil? Dan onderdruk je de eerste signalen, waardoor je minder snel doorhebt dat het zover is.

Hoelang duurt de overgang?

Hoelang duurt de overgang?

Hoelang de overgang duurt, verschilt per vrouw. De ene vrouw zit een paar jaar in de overgang, de ander heeft er veel langer last van. Gemiddeld duurt de overgang 5 jaar, maar dat is dus slechts een gemiddelde. 

Een andere veelgestelde vraag is: tot welke leeftijd duurt de overgang? Dat hangt ervan af in welk levensjaar de overgang begint en hoe lang het proces in beslag neemt. Sommige vrouwen zijn rond hun 50ste uit de overgang, voor anderen kan dat op (veel) latere leeftijd zijn.

Wat zijn de fases van de overgang? 

De overgang bestaat uit 4 fases: de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. 

  1. De premenopauze.
    Tijdens de premenopauze wordt de eisprong onregelmatig omdat de eierstokken minder gevoelig worden voor de werking van FSH, het follikelstimulerend hormoon. 
  2. De perimenopauze.
    Vanaf de perimenopauze worden de menstruaties onregelmatig, tot ze uiteindelijk uitblijven. In deze fase zijn de hormoonspiegels sterk wisselend. 
  3. De menopauze.
    Dit is de laatste menstruatie. Pas als je een jaar niet meer gemenstrueerd hebt, weet je ook echt zeker dat het je laatste was en kan je van de menopauze spreken. 
  4. De postmenopauze.
    Na de menopauze ben je voor de rest van je leven in de postmenopauze. De eierstokken maken in deze fase geen oestrogeen meer aan, waardoor de oestrogeenspiegels steeds verder afnemen. Omdat je lichaam aan deze nieuwe situatie moet wennen, kunnen er ook in deze fase nog klachten optreden. 

Wat zijn de meest voorkomende overgangssymptomen?

Elke fase van de overgang gaat samen met verschillende symptomen, die we kunnen opsplitsen in eerste en latere symptomen. 

  1. Eerste symptomen
    Omdat de hormoonspiegels in de premenopauze al aan het veranderen zijn, kan je prikkelbaar zijn en last hebben van stemmingswisselingen
  2. Latere symptomen
    Veelvoorkomende verschijnselen van de overgang zijn vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen, een gespannen gevoel, nachtzweten, gewichtstoename, een droge huid en een droge vagina. Die symptomen kunnen vaak een invloed hebben op het dagelijkse leven en dus ook op de werksituatie.

Uit een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van A.Vogel blijkt dat maar liefst 47% van de werkende vrouwen tussen 45 en 60 jaar met overgangsverschijnselen aangeven dat de overgang een invloed heeft op het werk. Zo krijgen ze onder meer te maken met vermoeidheid en opvliegers, maar ervaren ze ook stress (36%), concentratieproblemen (45%) en raken ze sneller geïrriteerd (26%). Voor 13% zijn overgangsverschijnselen weleens een reden geweest om zich ziek te melden.

Wat helpt bij symptomen tijdens de overgang?

Om het ongemak tijdens de overgang zoveel mogelijk te beperken, zijn er per symptoom vitamines, mineralen en/of kruiden die ondersteuning kunnen bieden:

  • Vermoeidheid.
    Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Denk dan bijvoorbeeld aan ijzer, magnesium, vitamine C en een vitamine B-complex.
  • Opvliegers.
    Probeer rustig te blijven, paniek maakt het erger. En draag laagjes, dan kun je bij een zweetaanval iets uittrekken. Er zijn ook supplementen die ondersteuning kunnen bieden bij opvliegers. Denk dan bijvoorbeeld aan hop, rode klaver, wilde yam, salie en kudzu.*
  • Stemmingswisselingen.
    Supplementen als magnesium, vitamine C, en B-vitamines zijn goed voor de gemoedstoestand en gunstig voor een goede geestelijke balans. Het Holland & Barrett Expert Saffraan Mood Complex bevat saffraan. Saffraan draagt bij aan een emotionele balans, ondersteunt relaxatie en helpt bij het behoud van een positieve stemming.* Bovendien kan saffraan ondersteuning bieden voor en tijdens de menstruatie* en kan het mogelijk het libido stimuleren.*
  • Gespannen gevoel.
    Ingrediënten als lavendel en kamille kunnen bijdragen aan een ontspannen gevoel.* Ontdek ons productadvies om stress te verminderen of lees onze anti-stress tips met direct effect.  
  • Nachtzweten.
    Salie kan helpen bij het verminderen van overmatig zweten.* Saliethee voor het slapengaan kan bijvoorbeeld verlichting bieden.* Rode klaver helpt vrouwen in de menopauze om te gaan met vaak voorkomende symptomen zoals zweten.* 
  • Gewichtstoename.
    Door hormoonwisseling kan het lastig zijn om gewicht te verliezen in de overgang. Toch is afvallen in de overgang niet onmogelijk. Gezond eten kan vaak al een groot verschil maken. Kies voor nutriënten die voor een verzadigd gevoel zorgen, zoals voldoende eiwitten en vezels. Daarnaast kan je ook je stofwisseling stimuleren en voldoende bewegen. Ontdek hier onze 3 belangrijkste tips om gezond af te vallen
  • Een droge huid.
    Met de juiste verzorgingsproducten voor een droge huid kom je al een heel eind. Hier lees je alles over een droge huid en wat je ertegen kan doen. 
  • Een droge vagina.
    De gevoelige binnenkant van de vagina bestaat uit slijmvlies. Biotine en vitamine B2 dragen bij tot de instandhouding van normale slijmvliezen. Health & Her Intimacy+ is een vegan complex dat speciaal is ontworpen om te ondersteunen tijdens periodes van hormonale verandering. 

Naast natuurlijke hulpmiddelen, kan je ook je levensstijl aanpassen: ga op tijd naar bed, beweeg regelmatig en plan genoeg momenten van ontspanning in. 

*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. 

Wanneer is de overgang echt voorbij?

Wanneer is de overgang echt voorbij?

De overgang is pas echt voorbij als je de laatste menstruatie hebt gehad en je hormonen een nieuw evenwicht hebben gevonden. Dat moment is lastig om vast te stellen, helemaal met een onregelmatige cyclus. Soms denk je dat het zover is en word je na maanden toch weer ongesteld. Daarom kun je pas na 1 of 2 jaar vaststellen of de menopauze écht achter de rug is.

  • Bancontact
  • MasterCard
  • Visa
  • AmericanExpress
  • IDeal
  • Instagram
  • Facebook
© 2024 Holland & Barrett N.V. BTW-nummer BE 0455.192.888, Amerikalei 164, 2000 Antwerpen.
+32 9 2822968 | klantenservice@hollandandbarrett.com